Кметът на Стара Загора Живко Тодоров направи публичен отчет на

...
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров направи публичен отчет на
Коментари Харесай

Кметът Живко Тодоров – нашата работа е да правим Стара Загора по-добро място за живеене и бизнес

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров направи обществен доклад на третата година от третия си мандат в залата на Културен център „ Стара Загора “.

В срещата-разговор се включиха още заместник-кметовете на общината Йордан Николов, инж. Янчо Калоянов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Милена Желева, както и секретарят на администрацията Делян Иванов. В залата бяха още представители на разнообразни локални и държавни институции, бизнес и цивилен организации и медии.

„ Този мандат не е по никакъв начин елементарен, казвал съм го доста пъти. Съпътстваха работата ни редица провокации – COVID кризата се отрази както на хората и бизнеса, по този начин и на усещанията на всеки един от нас за живота и градовете ни. Правя тази ретроспекция, тъй като всички фактори въздействат директно върху работата ни. Общината се лиши от съществени доходи, тъй като доста бизнеси бяха пред усложнения, някои преустановиха работа. Администрацията направи редица отстъпки пред дребния и междинния бизнес, с цел да оцелеят те през това време, само че е за сметка на приходите, които влизат в общинския бюджет. Казвам го, с цел да бъде ясно по какъв начин се изразходват средствата, с които оперира администрацията “, сподели кметът на Стара Загора Живко Тодоров. От думите му стана ясно още, че не само COVID кризата е била единственото предизвикателство пред локалната власт, „ Инфлационната рецесия, подбудена от войната в Украйна, поради предварителните дейности на агресора – цената на енергоносителите внезапно се увеличи. Всичко това, наред със скока и в минималната работна заплата, ни сложи в състояние на намаляващи доходи при възходящи разноски “.

„ Сериозен наш триумф бе, че все пак, завършихме плановете без спомагателни анекси и без да даваме повече пари на компаниите. Работихме целеустремено с екипа на Общината и реализирахме започнатото “, акцентира той. Кметът добави, че не липсват и компании, които не са изпълнили предварителните задължения и уточни за образец бавенето при асфалтирането на улици в града през последната година. „ Защо не се съблюдават периодите, постоянно ме питат, а отговорът е явен – изпълнителите на тези контракти се отхвърлят от обектите, поради инфлацията. Направена бе нова процедура и през идващите месеци ще наваксаме, добави той. „ Един доклад би трябвало да е справедлив, да не звучи като опрощение, нито като възхваление “, акцентира Тодоров.

„ Вече 11-та година поддържаме ниски налози и такси за бизнеса. Финансовата политика на Общината е да харчи толкоз, колкото има, с цел да не натоварваме жителите с по-високи отговорности “, регистрира кметът. „ Нашата работа е дружно да вървим и работим за Стара Загора, да бъде тя все по-добро място за живеене и бизнес “, добави Тодоров.

В посока на привличането на вложения към Стара Загора, Живко Тодоров поздрави за положителната работа екипа на Индустриална зона „ Загоре “. „ На процедура има единствено три свободни терена в зоната, а вложенията в нея са за 150 млн. лева, със съпътстващи нови работни места  към 1500 “, сподели той и дефинира като значим миг в развиването на града приемането на нов  Общ организационен проект на Стара Загора. „ Той дава опция за развиване на бизнеса и е поредна крачка в посока угаждане на потребностите на вложителите “, посочи Тодоров.

Кметът разяснява и тематиката с осъществявания огромен план за промяна на водоснабдителната и канализационната мрежа в града, изпълняван от държавното сдружение „ ВиК – Стара Загора “. „ Наясно сме с негативите, които носят дейностите. Този план би трябвало да бъде изпълнен, тъй като старозагорци би трябвало да имат опция да пият по-чиста вода, да не се разкопава постоянно за повреди. След привършване на строително-монтажните работи ще бъдат напълно преасфалтирани няколко улици от Общината “, уточни той.

В презентацията си кметът показа главните акценти от работата през последната година от страна на администрацията. Уточненият проект на бюджета на Община Стара Загора към 31 октомври 2022 година е в размер на 229 140 хиляди лв.. Общината чака да получи през 2022 година безплатна финансова помощ по Оперативни стратегии на Европейския съюз за осъществяване на планове средства в размер на  4 885 хиляди лв..  Общата сума на приходите по бюджета към 31 октомври възлиза на 197 133 хиляди лв., което съставлява 86.03 % от плануваните за годината доходи. Събраните лични приходи/данъчни и неданъчни/ по бюджета на общината възлизат на 46 433 хиляди лв. при годишен план от 51 799 хиляди лв. или 89.64 на 100. Очакваното осъществяване към 31.12.2022 година е 100.18 % Отчетени разноски по бюджета на община Стара Загора за 2022 година към 31.10.2022 година възлизат на 152 415 хиляди лв., което е 66.52% от годишните планове, стана ясно по време на събитието. Според Mеждународната рейтингова организация „ Стандарт енд Пуърс “ вероятността остава постоянна, за което приказва и препотвърденият дълготрайния кредитен рейтинг „ ВВВ- “ на Община Стара Загора за 2022 година.

Кметът подчертава и някои от най-емблематичните и огромни планове, изпълнени през миналите месеци като Зоопарка, Летния спектакъл, покрития пазар „ Васил Шаханов “ и разширението на ул. „ Капитан Петко Войвода “, най-модерния все още скейт парк, осъществяването на техническата рекултивация на депото за битови боклуци, новия образ на две от огромните учебни заведения – СУ „ Христо Ботев “ и „ Васил Левски “ и други. От думите на градоначалника се разбра още и че до дни започва ремонтът на един от знаковите за града обекти – постройката на Драматичен спектакъл „ Гео Милев “. Последният огромен ремонт на театъра е юридически преди 25 години, а самата постройка е строена преди повече от век. Заедно с ремонта вътре в постройката, нов образ ще придобие и пространството от южната страна на театъра, където ще бъде построена нова лятна  външна сцена. През идната година ще има ремонт и облагородяване на кв. „ Три чучура – юг “. Ще бъде приключено и обновяването на ул. „ Промишлена “, както и на „ Св. Княз Борис “. Предстои градът да има и чисто нова детска градина. Детското заведение, което сега се построява, е в пространството зад Енергото, и ще носи името „ Липа “.

Живко Тодоров регистрира още и свършеното по дребните обитаеми места. В селата от община Стара Загора, които са 51 на брой, са осъществени действия на обща стойност 1.5 млн. лв.. Асфалтирани са улици, осъществени са настоящи поправки на читалища, кметства, прилежащи здания.

Тодоров акцентира, че напълно скоро Стара Загора ще има освежен публичен превоз. Поетапно върви доставката на общо 33 електробуса от последно потомство и 18 двойни станции за тяхното зареждане. Това става допустима в границите на огромен план. Машините са от най-голям екологичен клас, оборудвани със система за филтриране на въздуха, която основава среда без вируси, микроорганизми, бактерии, микроби, алергени и прахови частици. Електробусите са климатизирани, нископодови, снабдени с рампи улесняващи достъпа. За пасажерите е обезпечено и друго улеснение – USB заключения за зареждане на мобилни устройства. Поръчаните 12-метрови електробуса са с потенциал за транспортиране на 72-ма пасажери, от които  26 седящи места.

От доклада на кмета стана ясно още, че Стара Загора е подкрепила бягащите от войната в Украйна. В общински бази са настанени нуждаещи се от заслон, а локалният бизнес е обезпечил огромна поддръжка за съоръжение на постройката на някогашната Метрология. От март до август е била предоставена цялата спортна база, стопанисивана от Общината, на Националния тим по лека атлетика на Украйна.

Стара Загора е град, изпълнен освен с история, само че и с доста просвета. Акценти от проведените десетки знакови събития, които притеглят интерес, показа отрасловият зам.-кмет Милена Желева. „ Културният календар на Общината е извънредно богат. Работата на отделите „ Култура “ и „ Туризъм “ се вижда “, означи зам.-кметът. Тя поздрави ръководителите на огромните културни институти – Операта, Кукления спектакъл, Драматичния спектакъл, за множеството им оценки, читалищата, които имат непрекъсната активност.

Новооткритите артефакти, по които работи Регионалният исторически музей, показа шефът на РИМ Петър Калчев. Предстои разкритията да основат напълно нов музеен обект, който да притегля туристи в града.

Зам.-кметът по общинска благосъстоятелност, стопанска политика и спортни действия Красимира Чахова показа с присъстващите в залата акценти от спортния календар. „ Тази година организирахме доста спортни събития, събрали стотици спортисти и фенове на спорта. Имаме ново лицензиране на трасето за „ Маратон Стара Загора “. В седмото му издание се включиха над 800 спортисти. Отличихме най-заслужените спортисти, както и показахме галерия с медали и оценки „ Спортната популярност на Стара Загора “, проведена с Граждански клуб „ Липа “. Ретро парадът също е емблематично събитие и новият му дом – парк „ Артилерийски “, към този момент не може да побере всички искащи да се включат. Продължава целенасочена ни поддръжка към спортните клубове в нашата община. Имаме обичаи в разнообразни типове спорт и шампионатите им са гаранция за основаване на една добра спортна атмосфера “, сподели отрасловият зам.-кмет. 

По време на срещата-разговор бяха заложени въпроси и за бъдещето на комплекс „ Марица – изток “, като кметът отговори изрично, че не би трябвало да се спекулира с тематиката, изключително без нито една основана опция за хилядите работещи в комплекса. В отговора си Тодоров съобщи още, че в сегашната обстановка, понижаване на мощности или затваряне на „ Марица – изток “ би обрекло изцяло района. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР