Кметът на Солун Янис Бутарис категорично се разграничи от днешния

...
Кметът на Солун Янис Бутарис категорично се разграничи от днешния
Коментари Харесай

Кметът на Солун за протеста: Тези хора не са информираи, фантазират си разни неща


Кметът на Солун Янис Бутарис изрично се разграничи от днешния митинг в града, против правото на Република Македония да употребява термина "Македония" в своето име.

Митингът бе проведен от няколко националистически обединения, в това число и от неонацистката "Златна Зора". Според силите на реда в него са взели участие към 30 000 души.

"Много съм отчаян, тъй като след 25 години разногласия за името на Скопие ние сме в същата позиция. Психологията, отношението на доста гръцки жители не се е трансформирало. Проблемът е, че хората считат, че Македония ще ни отнеме идентичността, никой няма да го направи. Те не са опасност за нас. Хората са доста едва осведомени, фантазират си всякакви неща, които не са истина, че те ще ни откраднат историята, ще ни завладяват ”, сподели Бутарис пред бТВ.

Кметът Бутарис има основна роля за началото на договарянията сред управляващите в Скопие и Атина за името Македония.

Премиерът Ципрас също се разграничи от националистически апели в страната.

Призовавам нашите съграждани да бъдат трезви и да разграничават това, което е добре за националния интерес и това, което не е. Липсата на решение по разногласието за името го подкопава, съобщи Ципрас и добави: „ В продължение на 25 години нашите съседи са приети под името „ Република Македония “ от редица страни по света, до момента в който ние се борим на всички места, да ги назовават БЮРМ “.

"И не е неуместно да се включи наименованието „ Македония “ в едно съставно име – географско, само че тъй че за всички да е ясно, че то няма да съдържа искания към историята и териториалната целокупност на други народи", сподели още Алексис Ципрас. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР