Кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на туризма проф. Мариела

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на туризма проф. Мариела
Коментари Харесай

Как архитектурата да стане туристически продукт на София?

Кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева, заместник-председателят на Столичния общински съвет Милка Христова, шефът на Оперативна програма Туризъм Иво Маринов, шефът на Народния спектакъл и хазаин на събитието Васил Василев бяха измежду участниците в полемиката.

 

Организаторите от Сдружение Екопрограма започнаха полемиката с визия по какъв начин да бъде сложена основата на архитектурен туризъм в милионния град - нещо, което към този момент носи големи доходи на всички други столици в Европейски Съюз , по какъв начин да бъдат употребявани съответни истории на съответни софийски здания, които са удостоверение за взаимната работа на поканените европейски архитекти от Австрия, Италия, Унгария, Чехия, Германия, Чехия, Словакия, Сърбия, които основават освен някои от най-красивите сгради в сърцето на София, само че и възпитават първото потомство български архитекти.

 



 

Учениците надминават в доста връзки учителите си още със своите първи проектирани сгради. За всичко това бяха дадени и съответни образци, които всеки може да види на фейсбук страницата на плана по Програма Европа на Столичната община. Много от тях са в директно съседство с Народния спектакъл, чийто Клуб на актьора с неговата ретроатмосфера и прелестните платна на най-големите български художници от Дечко Узунов до Златю Бояджиев беше прелестен декор за полемиката.

По време на срещата кметът на София Йорданка Фандъкова регистрира свършеното от Столичната община за паметниците на културата в града. По учредената от нея специфична стратегия 12 къщи единствено през последната година са получили за сметка на общината нови планове за реорганизация. Всички монументи пък са освободени от налог здания - още една скъпа и оценима дори финансово съответна помощ за добросъвестните притежатели на недвижими културни полезности. Даде и образец за съдействието с фамозния със съхраняването на наследството си парижки регион Маре, чийто плод е реновирането на цялата зона - ансамбъла към Женския пазар с повече от 40 здания.

Директорът на Народния спектакъл описа за компликациите по поддържането на постройката на театъра, която с изключение на една от най-ценните в София, е и на 115 години, а последният й главен ремонт е преди близо половин век. Преди броени седмици тя беше ударена от огромната стихия в София. По ред аргументи заднието има потребност от съществени поправки. Кметът на София даде обещание подпомагане, в това число и пред министерството на културата, което има специфична стратегия за такива здания, а въпреки това, единствено по себе си е притежател на това съответно здание.

Организаторите от Екопрограма предложиха част от скъпата поддръжка на този и други монументи на архитектурата да стане точно посредством превръщането им в действителни туристически обекти, каквато е и международната и изключително - европейската процедура с най-ценните храмове на изкуството като се създадат специфични турове за посещаване.

Поставен беше и въпросът за стандартизирането на екскурзоводските беседи за тази и други здания, които заради стихийния и непрофесионален темперамент на активността на доста от в този момент настоящите в София гидове постоянно не са правдиви и не описват наличието, което е значимо за града и насърчаването на туризма.

Кметът Фандъкова, която призна, че като студентка сама е работила като екскурзовод, и заместител - министърът на туризма госпожа Модева, дружно с ръководителя на Оперативна програма Туризъм, поеха ангажимент да основат форми на образование и стандартизация, тъй че гостите на града да получават качествена информация за скъпите архитектурни монументи, в това число с персоналните истории на основателите им - постоянно сънародници на гостите, тъй че визитата да се трансформира в прекарване и да бъде решен огромният проблем със софийския туризъм - дребният брой посетители, които при анкетите изричат предпочитание да се връщат още веднъж и още веднъж в милионния ни град.

Заместник - министърът на туризма акцентира, че в границите на акцията на министерството Преоткрий България и международната година за преосмисляне на туризма не е инцидентен фактът, че екипът на ведомството, намиращо се " на другия бряг " на Градската градина, е избрало да направи фотографията за професионалния празник на сектора точно пред фасадата на Народния спектакъл. Тя описа и за още начинания на министерството за промотиране на градския туризъм в София и другите ни огромни градове. Посочи, че столицата е в тройката на най-посещаваните дестинации у нас. Подчерта, че огромният й плюс е всесезонността на туристическия интерес към нея.

Представителите на всички институции се договориха да работят в синхрон, който досега постоянно липсва, с цел да се трансформира софийското архитектурно завещание от туристически запас в действителен и съвременен туристически артикул и да носи огромна добавена стойност за жителите, бизнеса и за поддържането на недвижимото културно благосъстояние.

 

 Мария Пенчева

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР