Кметът на София Йорданка Фандъкова призова хората, които използват извънредното

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова призова хората, които използват извънредното
Коментари Харесай

Фандъкова призова домашните ремонти да не тормозят съседите

Кметът на София Йорданка Фандъкова прикани хората, които употребяват изключителното състояние да ремонтират домовете или офисите си, да го вършат без да тормозят съседите си. В дълго и витиевато известие във " Facebook ", предшествано от обширен увод, тя предизвести, че полицията може да стартира да постанова санкции за повдигане на звук в часовете, в които това не е разрешено. Фандъкова обаче предлага да не стига до такава степен и съветва етажните собствености да решат дали да забранят или не домашните поправки за времето на изключителното състояние.  

През 2018 година Столичният общински съвет наложи възбрана за повдигане на звук на закрито и намерено сред 22 и 8 ч. и от 14 до 16 ч. Това важи както за звук от " домашни активност " и за такива от " строително-монтажни работи по градежите ". Според признатия вид на наредбата за публичния ред повдигането на звук от " домашни активност " в почивните и празнични дни става след единодушие на съседите. Санкцията за вдигате на звук в домовете в неразрешените за това часове е от 100 до 200 лв.. За маловажни случаи се постановат санкции от 10 до 50 лв.. Това важи за всички нарушавания по наредбата. Шумната работа по градежите е разрешена в почивни и работни дни, когато обаче   " тихите " часове тогава са повече. Строителите не би трябвало да подвигат звук сред 21 и 9 часа и сред 14 и 16 часа през уикендите и по празници. Санкцията е от 100 до 300 лв.. Забраната обаче не важи за спешни поправки, както и за държавни и общински обекти.

 

Следва цялостният текст на известието на Фандъкова:

В последните 2 седмици доста хора останаха у дома, изпълнявайки ограничаващите ограничения против ковид.

Така домовете ни станаха работни офиси, класни стаи, занимални, спортни зали, библиотеки, в това число кухни на мастър-шефове, подиуми на „ България търси гений “ и строителни площадки на майстори, решили, че в този момент му е времето на ремонта, плануван за лятото.

И всичко това се събира в един блок, стена до стена, на няколко квадратни метра разстояние, едновременно. Така, може би парадоксално, само че физическата отдалеченост, която би трябвало да пазим, направи нас, хората, които живеем в жилищни блокове, още по-близки.
В последните дни получих десетки сигнали за звук от домашни поправки и фамилни купони, които пречат на съседите да правят своите задания.

Забраните за избрани часове са ясни, полицията може да ги управлява и постанова наказания. Но с изключение на наредби има и схващане, което да демонстрираме.

Законово и житейски е неизпълнимо да отговоря на апелите да издам заповед за възбрана на всички домашни поправки и шумни действия у дома когато и да е на денонощието.

Затова моят апел към всеки, който е решил, че ремонтът е наложителен, да подходи с схващане и да откри метод да приказва със своите съседи. Етажните собствености могат и да одобряват правилото, че за времето на изключителното състояние, поправки не могат да се вършат. Има разновидности, само че за всички тях е нужно да си приказваме и да стъпваме в обувките на другите.

Стоим в къщите си и пазим отдалеченост, с цел да пазим здравето на родителите и децата си, на приятелите и сътрудниците, на съседите и непознатите.
Нека, до момента в който пазим живота, да си опазим и нервите.

И по този начин, бавно, до момента в който се борим с ковид, да се научим и да живеем дружно.

Защото всичко, което вършим в този момент е, с цел да продължим да сме дружно!

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР