Кметът на София Йорданка Фандъкова прекрати в събота демонстрация в

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова прекрати в събота демонстрация в
Коментари Харесай

Кметът на София спря проруско шествие, след като то се проведе

Кметът на София Йорданка Фандъкова приключи в събота проява в поддръжка на Русия в центъра на града. Тя издаде заповед, с която спря провеждането на митинг-шествието под надпис „ Мир, неутралитет, суверенитет “, оповестиха от общинския пресцентър.

Събитието беше спряно откакто то на практика беше към този момент извършено. Началото му беше в 13 ч. пред президентството, след което стачкуващите минаха от там до Народното събрание по бул. „ Цар Освободител “.

От общината разпространиха фотография от шествието. На нея се виждат към 100 души, които са се събрали на площада сред Президентството и Българска народна банка и развяват най-вече съветски, само че и няколко български флагове.

се вижда демонстрацията, траяла на площада пред Народното събрание, където хората са закачили две огромни български и съветски флагове на паметника „ Цар Освободител “. Има и плакати със фотоси на съветския президент Владимир Путин. На различен транспарант се вижда надписът „ Който тръгне против свещена Русия, рано или късно си чупи главата “.

Във видео в Туитър се вижда по какъв начин шествието минава по булеварда под мощните звуци на съветска музика.

Според известието на Столична община събитието не е било в съгласие с нея и е прекъснато въз основа на информация, получена от Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС).

В края на седмицата в обществените мрежи е била популяризирана информация, че на пл. Независимост в София ще се организира събитие с надпис „ Ние не сме неутрални. Ние сме за Русия! Победата е наша “. Това обаче е друго от декларираното от уредника в Столична община изложение на демонстрацията, споделят още от пресцентъра. Събитието се провежда от гражданско обединяване „ Национална гражданска самодейност за суверенитет на България и другите страни по света “.

По-рано в събота беше обявено, че кметът Фандъкова се е обърнала и към Върховната административна прокуратура (ВАП). Тя на собствен ред е сезирала министъра на вътрешните работи във връзка със събитието.

Кметът е уведомила прокуратурата за това, че Столичната община е сезирана с две писма - от общински съветници от групата на „ Демократична България " и от представляващи партия „ Код ", за оповестено в обществените мрежи осъществяване на всеобщо мероприятие на 10 декември, което може да е „ ориентирано към принудително изменение на конституционния ред и териториалната целокупност на страната ". В сигнала се споделя още, че събитието може да е „ противоречащо на решенията на Европейски Съюз ".

Още в петък от Демократична България и „ Код “ оповестиха, че са изпратили писма до Фандъкова с настояването да наложи възбрана на мероприятието.

" Убедени сме, че не трябва да се позволяват терористични апели и изяви в центъра на европейска София. Също по този начин, при вероломната експанзия на Русия против самостоятелна Украйна и избиването на народа ѝ, в миг, в който дами и деца са принудени да бедстват без светлина и топлота, е неприемливо „ празнично шествие “ и поддръжка за убийците ", споделиха общинските съветници от “Демократична България ”.

Въпреки това Фандъкова издаде заповедта си в събота, откакто шествието към този момент беше почнало.

От прокуратурата оповестиха в събота, че е осъществена инспекция във връзка с изложената в писмото от кмета на София информация и на приложения снимков материал. Резултатите от инспекцията са изпратени на министъра на вътрешните работи.

На 24 февруари Русия атакува Украйна по заповед на президента Владимир Путин, без да е била предизвикана за това. Оттогава съветската войска взе доста цивилни жертви и унищожи доста украински градове. Москва е упрекната, че направила редица закононарушение против човечеството и военнопрестъпления по време на нашествието си.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР