Кметът на София - Йорданка Фандъкова отбеляза в своята лична

...
Кметът на София - Йорданка Фандъкова отбеляза в своята лична
Коментари Харесай

Фандъкова: През март започва строителството на 3 км от третата линия на метрото

Кметът на София - Йорданка Фандъкова означи в своята персонална Facebook страница, че през март започваме строителството на 3 км от третата линия на метрото от ж.к. „ Хаджи Димитър “ до ж. к. „ Левски “ .

" Днес столичният общински съвет одобри предлагането ни за обезпечаване на 12,8 млн. лева от общинския бюджет, с които да стартираме построяването на новия сектор. Цялата трета линия е с дължина 21 км. 12 от тях завършихме през 2020-2021 година Остават ни двата сектора през „ Подуяне “ и „ Слатина “ – с обща дължина 9 км. Двата сектора са включени за съфинансиране в Плана за възобновяване и резистентност с 300 млн. лева Тези средства съставляват под 50% от цялата сума, нужна за построяването, само че е основна за строителството. Всички останали средства ще бъдат обезпечени от бюджета на Столична община и посредством капиталов заем от Европейската капиталова банка, за договаряния с която през днешния ден получих мандат от общинския съвет ", означи тя.



Фандъкова отбелязва още, че: " Днес съветници от всички политически сили гласоподаваха отчета ни за начало на строителството на новите 9 км. метро. Разчитам на представителите на всички политически сили, които вземат участие и в ръководството на страната, да пазят контрактуваното съфинансиране от Плана за възобновяване, по този начин както поехме уговорката за финансиране от налозите на софиянци:

Очакванията са построяването на двата сектора да завърши през 2025 – 2026 година, което изцяло подхожда на заложените периоди в Плана за възобновяване.

Кметът на София прецизира, че: " Анализите ни демонстрират, че тези два сектора, които минават през гъсто обитаеми територии ще обслужват 160 хиляди души с наклонност за повишаване във времето, а резултатите са безспорни – по-добра градска среда, по-малко нездравословни излъчвания и понижаване на трафика.
Метростанциите на първия 3-километров сектор през „ Подуяне “ са ситуирани по следния метод:

 enlightened Станция „ Стадион Георги Аспарухов “ е ситуирана под южното пътно платно на бул. „ Владимир Вазов “, на кръстовището с ул. „ Васил Кънчев “ и ул. „ Река Велека “ до стадиона.
 enlightened Станция „ Тракия “ е ситуирана на кръстовището на бул. „ Владимир Вазов “ с ул. „ Витиня “, западните входове на станцията са свързани със съществуващия подлез под булеварда до ул. „ Слатинска река “
 enlightened Станция „ Владимир Вазов “ е на кръстовището на булеварда с ул. „ Станислав Доспевски “, сред ж.к. „ Левски В “ и ж.к. „ Левски Г “.

" След тази станция планираме построяването на нов буферен паркинг, който да се употребява от колите, които влизат в столицата ", споделя още тя.

Метростанциите по втория 6-километров сектор от ул. „ Шипка “ при Военната академия през кв. „ Гео Милев “ и „ Слатина “, около „ София Тех Парк “ и зала „ Арена Армеец “ до бул. „ Цариградско шосе “, са ситуирани по следния метод:

 enlightened Първата метростанция ще е ситуирана на кръстовище на бул. „ Ситняково “ и ул. „ Гео Милев “.
 enlightened Втората е на кръстовището на ул. „ Николай Коперник “ и ул. „ Гео Милев “.
 enlightened Следващите две са на територията на ж.к. „ Слатина “.
 enlightened Петата станция обслужва зала „ Арена Армеец “ и „ София Тех парк “ на бул. „ Асен Йорданов “.
 enlightened Последната станция ще е на бул. „ Цариградско шосе “ и ще комфортна да обслужва жилищните и административни здания на ж.к. „ Младост “ и кв. „ Полигона “. При тази станция е планувано построяването на под земята буферен паркинг. В момента текат процедурите за избор на реализатори на този сектор, като упованията са те да приключат доникъде на тази година.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР