Кметът на София Йорданка Фандъкова и доцент Август Иванов –

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова и доцент Август Иванов –
Коментари Харесай

Кметът на София подписа Споразумение за партньорство с Центъра за компетентност КВАЗАР при Института по роботика на БАН

Кметът на София Йорданка Фандъкова и доцент Август Иванов – шеф на Института по роботика на Българска академия на науките – подписаха Споразумение за партньорство.

Столичната община и Институтът по роботика ще си сътрудничат за намирането на новаторски решения при създаване на умна градска инфраструктура, ориентирана към предварителна защита и ръководство на риска от наводнения. По време на срещата кметът на София благодари на учените от Българска академия на науките за готовността да се включат интензивно в намирането на нови решения в областта на предварителната защита и още веднъж акцентира, че университетите и институтите на Българска академия на науките са най-големият потенциал, с които разполага градът и на който разчита.

През последните години, по отношение на климатичните промени, се постанова да бъдат търсени нови и по-ефективни решения за предварителна защита и ръководство на риска, учредени на новите технологии на XXI век. Институтът по роботика на Българска академия на науките е една от водещите научни организации в България с опит в работата с безпилотни летателни средства и по-конкретно – тяхното използване за предварителна защита при бедствия и повреди. Те ще работят в партньорство с дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “, ръководена от Красимир Димитров.   
    
Инженерите и откривателите от Института по роботика ще насочат старания за ортофотографиране с дронове на проблематичните зони, за правене на 3D модели на местата и за разработване на съответната цифрова база данни. Това ще даде опция да се предложат цифрови решения за обмисляне, предварителна защита и ръководство на риска в градска среда, учредени на изкуствен интелект, благодарение на безпилотни летателни системи, роботи и датчици. В региона на ръководството на риска при бедствия и повреди КВАЗАР има единствения в България Интегриран ситуационен комплекс.
 
Уточнено бе, че един от пилотните планове ще бъде обвързван с установяване на заливните зони на река Блато в Нови Искър. Учените от Института по роботика ще оказват помощ на общината и за установяване на сериозни зони по течението на река Искър.
    
В срещата участваха зам.-кметът Дончо Барбалов, учен Чавдар Руменин – началник на Център КВАЗАР при Института по роботика,  Любомир Куртев – началник на звено „ Безпилотни летателни системи “ на Център КВАЗАР,  професор Климент Найденов – декан на Геолого-географски факултет на СУ “ Св. Климент Охридски “ и началник на звено „ Управление на риска “ на Център КВАЗАР, както и  шефът на „ Аварийна помощ и предварителна защита “ на Столичната община  Красимир Димитров.   
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР