Кметът на София Васил Терзиев отрече твърденията на началника на

...
Кметът на София Васил Терзиев отрече твърденията на началника на
Коментари Харесай

Васил Терзиев опроверга МВР за липсата на комуникация преди протеста

Кметът на София Васил Терзиев отхвърли изказванията на началника на Столична дирекция на вътрешните работи и вътрешния министър, че Столична община не е показала своевременна информация до полицията за разрешаването на митинга на 16 ноември.

" Аз персонално организирах диалог с шефа на Столична дирекция на вътрешните работи и бях в непрекъснат контакт през онази вечер ", твърди Терзиев.

Малко по-рано ръководителят на Столичната полиция Любомир Николов сподели пред депутатите, че се е чул с кмета на София чак след 20 ч. във вечерта на митинга, когато към този момент ексцесиите бяха почнали. Тогава Терзиев е изискал да пристигна персонално в центъра на мястото на конфликтите.

Терзиев се учудва от прехвърлянето на отговорността за размириците върху общината, което той назовава " надълбоко непознаване и занемаряване на съществени правила на Конституцията... или общоприет опит за операция на обществото ".

Той показва, че ограничение на правото на митинг може да има единствено при " несъмнени данни " за възможен риск.

" А " несъмнени данни " като кмет мога да получа само от държавен орган, разполагащ с пълномощия да събира такива данни. Органът, който доста добре познава криминогенните фактори и е оправомощен да ръководи рисковите за публичния ред обстановки, е Министерство на вътрешните работи ", написа Терзиев.

" Кметът, на база получените от Министерство на вътрешните работи данни, може да издаде стимулирана писмена заповед, с която да ограничи това право на жителите, а самата заповед предстои на правосъдно обжалване. Разбира се, в случай че данни няма, сходна заповед би била недействителна и ограничаваща конституционни права ", споделя още той.

Пред Българска телеграфна агенция от Столична община оповестяват, че са получили уведомлението за образуване на митинга в края на деня на 14 ноември.

" Още на идната заран Общината уведомява всички отраслови органи за сигурност. Няма постъпили възражения или мнения по реда на член 12 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, което е единствения легален метод да бъде издадена заповед за преустановяване на митинг ", се споделя в цитираната от Българска телеграфна агенция информация.

На 15 ноември следобяд Васил Терзиев обществено разгласи, че и разгласи схемата за смяна на придвижването в центъра на София за идващия ден.

Преди това, на чуването в Народното събрание от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че са имали предварителни данни от близо месец за готвения митинг, само че до последния миг не са знаели къде ще се организира той и дали е координиран от Столична община.

Писмото за удостоверение от Следствен отдел към окръжна прокуратура пристигнало часове преди самото спортно събитие.

Все отново началникът на Столична дирекция на вътрешните работи призна, че без значение дали е координиран, полицията щеше да охранява събитието по същия метод.

Протестът се случи на третия ден след встъпването на Васил Терзиев в служба като кмет на София. Столична дирекция на вътрешните работи не е на негово послушание, а е част от структурата на централното Министерство на вътрешните работи.

Професионалното управление на Министерство на вътрешните работи трансферира отговорността върху слабата връзка с общината и за обстоятелството, че разчистването на периметъра към стадиона за рискови предмети преди митинга не е обхванало контейнерите за боклук и по този начин се стигнало до тяхното запалване и мощно горене.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР