Кметът на София и кандидат за още един мандат на

...
Кметът на София и кандидат за още един мандат на
Коментари Харесай

Фандъкова обеща довършване на стратегически обекти, Манолова повече детски градини


Кметът на София и претендент за още един мандат на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Йорданка Фандъкова даде обещание дотъкмяване на стратегически обекти като Околовръстния път и метрото, съперника й Мая Манолова, която е подкрепена от Българска социалистическа партия пък даде поръчка, че в случай че завоюва изборите за всяко дете ще има място в яслите и детските градини. Това се случи по време първия им ефирен спор по Канал 3, цитира от Монитор.

Обещанието на Манолова е заложено в предизборната стратегия на Българска социалистическа партия, призна тя. „ Те оферират мярка, която е дори по-скоро дясна - общината да влезе във взаимоотношение с частните детски градини и да обезпечи запас за всяко дете, което е останало без детска градина в частно заведение, като това аз бих го осъществила по различен метод, посредством ваучери, да не бъдат фаворизирани едни частни детски градини, само че да няма дете, което да няма поддръжка за детска ясла или детска градина “, съобщи Манолова. От своя страна Фандъкова отвърна, че 10 години са издигнати 100 нови здания и по този метод са се отворили 17 800 нови места за децата. Проблемът с дефицита тук-там, по думите й, може да се реши единствено със строителство.

Фандъкова посочи, че ще работи за възстановяване на инфраструктурата в кварталите и качеството на въздуха и уточни, че София има късмет да притегли огромен технологически вложител. По тематиката за качеството на въздуха, Манолова разгласи, че България е в две наказателни процедури поради неприятното качество на въздуха, като виновна за едната и е Столична община. „ Работим по казуса от 2011 година, по 4 значими тематики - информация, понижаване на трафика и градския превоз, замяна на печките на дърва и въглища, разширение на зелената система. До края на годината ще има 22 станции в града, които ще разрешават на хората в действително време да наблюдават за качеството на въздуха, ще има система за ранно предизвестие “, изясни Фандъкова.

Манолова на няколко пъти посочи, че публичните поръчки са един от най-големите проблеми на града, тъй като по думите й парите на софиянци се харчат неефективно. Също по този начин сподели, че районното министерство съди общината за 4,4 млн. лева поради публичните поръчки за ремонтите. „ Единственият легален метод за консумиране на публични средства е заложен в Закона за публичните поръчки “, изясни Фандъкова. Тя описа, че в общинския съвет има комисия по публичните поръчки, в които влизат представители на всички партии. „ На уеб страницата на общината могат да се видят всички контракти по публични поръчки, в това число и документите по тези, които се организират сега “, сподели тя и добави, че общината е подготвена и следва въвеждането на електронни публични поръчки. Като друга значима задача Фандъкова уточни смяна на общи организационен проект, тъй че да се спре презастрояването. Тя изясни, че се плануват промени в нормативните уредби, с които ще се усилят дистанциите сред постройките, условията за паркиране, както и за озеленяването сред постройките. Имаме споделената визия, която ще бъде в основата на общия организационен проект. Залагаме и разпоредба за градския дизайн и това е методът, по който да подредим и направляваме строителството в града, добави тя. Именно по тематиката за строителството Фандъкова попипа Манолова дали има финансов план какъв брой ще коства на общината заложеното в програмата й предложение за изкупуване и отчуждаване на всички терени в междублоковите пространства, планувани за застрояване. „ Очаквам да заваря в Следствен отдел към окръжна прокуратура указател на тези парцели, както и разбор какъв брой ще коства, тъй като страната също би трябвало да се включи, защото позволи посредством реституционните закони възобновяване на аграрни земи в застроени елементи на града “, сподели Манолова и добави, че всичко би трябвало да става по пазарна оценка, с цел да не са ощетени и притежателите на парцели. Само за „ Дружба “ са нужни 250 млн. лева, разяснява обаче Фандъкова.

Фандъкова бе запитана дали триумфът й е залог за довършването на третия мандат на Бойко Борисов като министър председател. "Не мисля. Изборите за кмет са мажоритарни. 3 пъти съм се явявала, с лицето си, с това, което върша, с проектите и плановете. Правя го и в тази акция като мажоритарен претендент, не употребявам неистини и операции. Имам ясна политическа ориентировка и ясни полезности, които не съм променяла през целия си живот ", отвърна тя.

Двете кандидатки за кмет дадоха по 5 избрания за това какъв би трябвало да е градоначалникът. Почтен, експерт, с опит, диалогичен, открит, уточни Фандъкова. Самостоятелен, виновен, откровен, експерт да може да намира консенсус, изброи Манолова. И двете се сплотиха, че няма значение дали е мъж или жена, значимото е да е виновен, самоуверен, честен и да може да работи в екип.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР