Кметът на Русе Пламен Стоилов е подал жалба в Административния

...
Кметът на Русе Пламен Стоилов е подал жалба в Административния
Коментари Харесай

Община Русе обжалва национален отказ за европейски пари за чист въздух

Кметът на Русе Пламен Стоилов е подал тъжба в Административния съд в София против решението на Комитета за наблюдаване на Оперативна стратегия „ Околна среда “ кои български общини ще получат европейско финансиране за възстановяване на качеството на атмосферния въздух. Правните причини са, че няма по какъв начин да бъдат одобрявани общини , откакто в действие още не е влезнала Националната стратегия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух 2018-2024, показана през септември.
Причините за взетото общинско решение заключи градоначалникът Пламен Стоилов пред в. „ Труд “: „ Акцентираме върху обстоятелството, че планът за Национална стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух е оповестен за публично разискване на 1 ноември в портала за публични съвещания в интернет. Това разискване е завършило на 5 декември. А решението, което оспорваме, е взето на 12 ноември. Според нас е н едопустимо да се приема решение за одобрение на критерии за сходство с стратегия , която към момента не е настояща, поради незавършилото й публично разискване “.
Щастливците са общините: Пловдив, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Смолян и София, които ще си разпределят отпуснатите 111 млн. лв. от Европейски Съюз. Недоволен от взетото решение е и градоначалникът на Горна Оряховица Добромир Добрев. С отхвърли за финансово подкрепяне по Приоритетна ос 5 на ОПОС Комитетът се държи като мащеха към двете общини и връзва в решаваща степен ръцете им в битката против замърсяването на въздуха от битовото отопление. За всяко обитаемо място оптималният брой денонощия със повишени равнища на замърсеност на въздуха би трябвало да е не повече от 35. Статистиката за Русе демонстрира, че тази норма за 2016 година – 77 дни и 2017 година – 71 дни, е надхвърлена повече от два пъти. През интервала януари – ноември 2018 година дните са 57.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР