Кметът на район Централен“ Георги Стаменов стартира проучвателна процедура за

...
Кметът на район Централен“ Георги Стаменов стартира проучвателна процедура за
Коментари Харесай

Кмет измисли как да спре наводненията на бул. Марица-юг

Кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов започва проучвателна процедура за слагането на обезщетителна ВиК апаратура, която ще постави завършек на наводненията на бул. „ Марица-юг “.

Съоръжението ще бъде инсталирано в пространството под мостовете на Герджика, УХТ и Железния мост – зоната, която при всеки по-голям проливен дъжд се постанова да бъде отводнявана от пожарната. Нивото на приемната шахта на инсталацията ще е с 5 см по-високо от това на уличната канализация.

Така дъждоприемните шахти ще поемат първите количества дъжд, които измиват автомобилните масла и праха от улиците и отиват в Пречиствателната станция. При по-продължителен проливен дъжд обаче, в случай че шахтите не съумяват да се оправят с количествата натрупала се вода, тя ще се оттича в новото оборудване, което пък ще се излива непосредствено в река Марица.

Инсталацията ще е с възвратни клапи, които ще отстраняват риска от връщането на вода от реката назад на булеварда.

В началото на седмицата кметът на регион „ Централен “ е провел срещи с шефа на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев и с Цветелина Кънева, шеф на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ – Пловдив.

След като концепцията на Георги Стаменов е получила зелена светлина от специалистите, от двете ведомства са набелязали и параметрите, на които би трябвало да дава отговор сходно оборудване.

В момента от администрацията на регион „ Централен “ приготвят документите за капиталовото желание, които ще бъдат съгласувани с Регионална инспекция за опазване на околната среда и Басейнова дирекция.

До есента се чака планът да е подготвен, а осъществяването му ще отнеме 2 месеца.

Георги Стаменов съобщи, че инсталацията е най-удачното решение на проблема с десетките закъсали коли поради потопения под вода бул. при всеки нескончаем дъжд.

„ Съоръжението, което ще осъществяваме е с доста ниска стойност, само че с извънредно огромна успеваемост. То ще реши дългогодишният проблем с наводняването на подмостовото пространство на централния бул. „ Марица-юг “, чието прекосяване се трансформира в предизвикателство за водачите при всеки по-голям проливен дъжд. “, разяснява кметът на регион „ Централен “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР