Кметът на район Северен“ инж. Ральо Ралев остава в ареста

...
Кметът на район Северен“ инж. Ральо Ралев остава в ареста
Коментари Харесай

Ралев разрешил строежа след предаването на подкупа

Кметът на регион „ Северен “ инж. Ральо Ралев остава в ареста с мярка за неотклонение „ задържане под стража “. Компания зад решетките ще му прави и посоченият за негов съизвършител и помощник Иван Делевски. Това взеха решение на вчерашното съвещание магистратите от Апелативния профилиран съд. Определението е дефинитивно.

На миналата инстанция Делевски беше пуснат под парична гаранция от 60 000 лв., само че въззивният съд дефинира дейностите му като „ извънредно тайни “ и също го изпрати в килия.

Мнозинството на тричленния правосъден състав се базира на свидетелски показания, съгласно които, откакто строителният бизнесмен Здравко Ангелов предал парите на Делевски, Ралев се срещнал с основния проектант на регион „ Северен ” Михаил Богданов и му декларирал, че планът към този момент може да бъде придвижен.

Решението на магистратите не беше единомислещо,

защото една от съдийките подписа определението с изключително мнение. По думите й доказателствата за осъществено закононарушение не били задоволителни. Затова трябвало обвинените да бъдат пуснати от ареста без ограничения за неотклонение, а предприемачът Ангелов и всички очевидци би следвало да бъдат разследвани по случая.

До повторното разглеждане на ограниченията за неотклонение се стигна, откакто прокуратурата настоя Делевски да бъде арестуван, а отбраната на Ралев изиска да го пуснат от ареста.

Кметът беше докаран в правосъдната зала очевидно отпаднал и облечен в синьо сако, дънки и спортни маратонки.

По данни на отбраната му

той е свалил близо шест кг, откогато беше задържан.

Ралев имал увеличаване на черния дроб, което му създавало проблеми. В тази връзка юристите му Сузана Алекова и Христо Ботев настояха да бъде осъществена здравна експертиза. Съдът отхвърли това искане, като се базира на здравната информация от ареста, съгласно която обвиненият е кадърен за престой зад решетките.

Адвокат Сузана Алекова също настоя за по-лека мярка, защото докладните мемоари на Комисията за противопоставяне на корупцията са негодни доказателства по отношение на правосъдния кодекс. По думите й, обвиняването лежи на извадени от подтекста на разпитите фрази, а в действителност нито един от очевидците не показва, че Ралев е желал пари. „ Това са клюки и те не могат да бъдат от каквото и да е било значение за процеса. Споменавано е, че средствата са за някого, само че никой не споменавал съответно кмета “, изясни Алекова пред съда.

Тя акцентира, че клиентът й е с чисто правосъдно минало, трудово ангажиран, с добра фамилна среда, а и е съдействал на органите на реда. Според нея наложената мярка „ задържане под стража “ е предварителна присъда, което нарушава презумпцията за непорочност.

“Не може да разследваш рушвет, без да си хванал предаването на парите. Това постоянно ми се е коствало неуместно в това дело “, добави юрист Ботев.

Ралев съобщи пред магистратите от профилирания съд, че е

доста афектиран от повдигнатото му обвиняване.

Той е излязъл в 30-дневен неплатен отпуск от 31 май, с цел да не попречва следствието и да няма достъп до Общината.

Прокуратурата обаче настоя за налагане на най-тежката мярка „ задържане под стража “ по отношение на двамата, защото съгласно свидетелските показания планът за забавения градеж не е имал съществени пороци и е трябвало да бъде придвижен по-бързо, само че е бил възпрепятстван.

Магистратите взеха страната на обвиняването и свидетелските показания и оставиха двамата в ареста.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР