Кметът на Пловдив Здравко ДимитровЗдравко Димитров Димитров е български политик,

...
Кметът на Пловдив Здравко ДимитровЗдравко Димитров Димитров е български политик,
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив гони украински бежнанци от сграда, за да я даде за частна болница?

Кметът на Пловдив Здравко Димитров  Здравко Димитров Здравко Димитров Димитров е български политик, Областен шеф на област Пловдив. Роден е на е предложил на Общински съвет от 1 януари 2023 година постройката на фондация " Юкрейн съпорт енд реновейшън " и да бъде предоставена заедно с големия парк към нея за построяването на частна многопрофилна болница. В сградата живеят 148 украински бежанци, от които 52 са деца. 

За това съобщи пловдивският издател Манол Пейков (ИК " Жанет 45 " ) във Facebook: 

Приятели, това е значимо. 

Току-що до мен стигна новината, че до момента в който ние с вас събираме пари за дарове за украинските деца от " Втори дом ", кметът на Пловдив Здравко Димитров  Здравко Димитров Здравко Димитров Димитров е български политик, Областен шеф на област Пловдив. Роден е на публично е предложил на Общински съвет от 1 януари 2023 година (сиреч – след две седмици) постройката да бъде о т н е т а от фондация " Юкрейн съпорт енд реновейшън " (която я стопанисва сега от името и в интерес на украинските бежанци) и да бъде предоставена (ведно с големия парк към нея) за построяването на ч а с т н а многопрофилна болница.

Бих желал да ви обърна внимание на няколко основни детайла:

Преди да бъде предоставена за подслоняване на украинските бежанци през март тази година, постройката (четири етажа, 5000 м2) беше н а п ъ л н о изоставена в продължение на 7 (седем) години (от 2015-а насам). На фотосите по-долу можете да видите съкрушителното положение, в което я заварихме през месец март.

Само за три месеца и половина украинските бежанци – които й посветиха стотици часове труд – съумяха, благодарение на десетки донори, да я трансфорат в доста повече от просто едно годно за живот място. Освен че ремонтираха покрива и канализацията, те доставиха пространствата с нови мебели и електроуреди (легла, дивани, столове, печки, перални, сушилни и прочее), баните – с нови умивалници, тоалетни и душове. Всички стаи бяха измазани и боядисани, а дограмата – заменена с чисто нов стъклопакет. В резултат на всичко това, през днешния ден вътрешността на постройката е изменена до неразбираемост.

В сегашния миг " Втори дом " е едно от дребното места в България (ако не и единственото!), където украинските бежанци се усещат закриляни и приютени. В момента там живеят 148 души (52-ма от тях са деца), като всеки ден прииждат нови хора – изключително след злощастното решение на българското държавно управление да остави украинските бежанци в цялата страна без заслон и издръжка.

" Втори дом " не е очакван за заселване на бежанци, а място, където те мамират краткотраен заслон и поддръжка. Като предписание хората остават там от три до шест седмици – до момента в който се приспособяват и си намерят (не без помощта на екипа на " Втори дом " ) работа и жилище. В резултат на всичко това Пловдив и покрайнината са се трансформирали в самобитен оазис за бежанците от Украйна – все още тук живеят над 6000 бежанци, от които над 2400 са деца.

Сега единствено с един-единствен размах кметът на Пловдив има намерение да им отнеме всичко, добито с толкоз пот и мъжество – и на процедура да остави на улицата 148 души в средата на зимата. Под нормалния предлог, че " градът се нуждае от вложения ".

Предложението ще се разисква на следващия ден (16-и декември, петък) от 11:00 в правна комисия на Общински съвет – Пловдив.

Самото гласоподаване в зала е на сесията идния понеделник (19 декември), която стартира в 9:00.

(Като се позамисля, едва ли е инцидентен фактът, че предлагането е стигнало до комисиите напълно безусловно от през днешния ден за на следващия ден – постъпва в четвъртък, за да се гласоподава на комисии в петък и да се парафира дефинитивно в понеделник. Така обществеността се слага пред приключен факт – и всякаква възможна опозиция е пост фактум.)

Прочее, с този си пост най-сърдечно ви апелирам:

Да дадете оптималната публичност на протичащото се, като го споделите.

Да съдействате за оказване на напън по всички вероятни законови способи над Общински съвет и Кмета на Община Пловдив да се откажат (поне временно) от " капиталовите планове " и да проявят нужната съпричастност, като удължат престоя на украинските бежанци до края на 2023-а година – или колкото е нужно, най-малко до края на проклетата война.

Благодаря ви от името на всички украинци, разселени по села и паланки и търсещи най-малко малко топлота и смисъл в порутеното си, комплицирано, лишено от котва и репер всекидневие.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР