Кметът на Пловдив Здравко Димитров предприема сериозни действия за ускоряването

...
Кметът на Пловдив Здравко Димитров предприема сериозни действия за ускоряването
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив търси варианти за ускоряване на проекта за водоснабдяване от язовир Въча

Кметът на Пловдив Здравко Димитров подхваща съществени дейности за ускоряването на реализацията на плана за водоснабдяването на Пловдив от язовир "Въча ", оповестиха от пресцентъра на общината.

Заради случая със замърсяването на река Марица в Хасковско и наложителното прекъсване на водата на повече от 50 селища наоколо, планът "Въча " добива все по-сериозна значимост за Пловдив и района. Кметът Здравко Димитров е провел няколко диалога с министър Емил Димитров и заместник-министър Николай Нанков и те са го уверили, че ще спомагат за ускоряването реализацията на плана.

В момента питейната вода за Пловдив се добива посредством сондиране на кладенци с подпочвени води на 30 метра подземен.

Проектът за водоснабдяването от каскада "Въча " и обезпечаването на чиста питейна вода от язовира включва построяването на 18-километрово трасе, както и изравнител на налягането, който ще бъде в землището на село Първенец - единствено на десетина километра южно от Пловдив. До края на годината би трябвало да е готово прединвестиционното изследване, което да даде ясна визия за общата стойност за реализацията на плана.

В сряда кметът Здравко Димитров ще има нова среща със заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, където още веднъж ще се дискутира планът за водоснабдяване на Пловдив от язовир "Въча ".

Язовир "Въча "

е ситуиран е в Родопите, по поречието на река Въча (втората по величина в Родопите след Арда), на границата сред областите Смолян, Пазарджик и Пловдив. Язовирната стена отстои по на 10 километра югозападно от Кричим и югоизточно от Брацигово, а завиряването е на 12 километра североизточно от Девин.

Част е от каскадата "Доспат-Въча ". Ограничен е от най-високата язовирна стена в страната - 144.5 метра. Тя е дълга 420 метра и има четири преливници. Това е най-големият язовир на реката и измежду от най-големите в България въобще. Дълъг е към 10 км - от стената при почивна станция "Антонивановци " до завиряването при село Михалково.

Водите на язовира се употребяват за напояване на Пловдивското поле. В язовира вирее огромно многообразие от риба и заради това е доста известно място за лов на риба.

В язовира има доста понтони с постройки, в това число риборазвъдна плантация. Някои от понтонните къщи се отдават чартърен и през лятото се посещават от почиващи и туристи. Около тях може да се кара водно колело, лодка или джет.

Край крайбрежията на язовира има положителни условия за туризъм. Създадени са почивни станции и хотели. Покрай язовира минава пътят Кричим-Девин. Добра панорама към местността се разкрива от връх Свети Илия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР