Kметът на Пловдив Здравко Димитров открива реставрирания Форум „Север“, част

...
Kметът на Пловдив Здравко Димитров открива реставрирания Форум „Север“, част
Коментари Харесай

Откриват реставрирания Форум „Север“

Kметът на Пловдив Здравко Димитров открива реставрирания Форум „ Север “, част от Агората на Филипопол, заяви БНР. Проектантът на археологическия монумент е арх. Румяна Пройкова, емблематичен експерт в тази област в Пловдив с богат опит в опазването на културното завещание на града.

Форум „ Север “ се намира от северната страна на постройката на Централната градска поща и заема повърхност от 25 декара. От през днешния ден той ще бъде наличен за пловдивчани и за гостите на града, които ще могат да се срещнат с скъпи археологически артефакти - мраморна плоча с изображението на богинята Артемида, статуетка на богинята Кибела. Преди епохи на мястото е имало библиотека, там е заседавал и Градският съвет на Филипопол.

Проучванията на обекта датират от 35 години. За реставрацията и експонацията на Форум „ Север “, който свидетелства за историята на град сред I-ви и IV век след Христа, община Пловдив отдели 85 хиляди лв..

Обектът, на който са открити археологически артефакти с висока културно-историческа стойност, трябваше да бъде открит на 18 март т.г. Арестът на някогашния министър председател Бойко Борисов обаче осуети плануваната гала.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР