Кметът на Пловдив, който взима една от най-ниските заплати от

...
Кметът на Пловдив, който взима една от най-ниските заплати от
Коментари Харесай

Кметът, старейшините и администрацията в Пловдив си вдигат рязко заплатите

Кметът на Пловдив, който взима една от най-ниските заплати от огромните градове в България, ще получава по 5500 лв. на месец. Това предложение ще се гласоподава от Общинския съвет. Към днешна дата Костадин Димитров се разписва за 3350 лв., като нарастването е с близо 60%.  С почти толкоз ще се вдигнат и заплатите на районните кметове  до 3200 лв..

Редица постове в Община Пловдив са вързани към заплатата на градоначалника, което автоматизирано подвига и техните хонорари, като към това спада и Общинския съвет. За разлика обаче от заплатите на кмета и администрацията, които средства са от държавния бюджет, тези на съветниците са от локалния.

Според настоящия устав ръководителят на локалния парламент взима 80% от заплатата на кмета. Неговите проценти евентуално ще останат, въпреки законът да разрешава той да взима до 90% от възнаграждението на градоначалника. Това значи, че с увеличението  заплатата на Атанас Узунов, ще е 4400 лв..

Промяна обаче ще има при образуването на възнагражденията на останалите 50 общински съветници. В момента по устав те получават по15% от заплатата на ръководителя за съвещание и 2% за присъединяване в комисии. Максималният размер на месец обаче е 50% от заплатата му. С други  думи дали има 2 или 3 съвещания на Общинския съвет, общинарите не могат да получат повече от 50%-те %.

Нетно те получават към 1000 лв. заплата, само че имаха още 1057 лв. за така наречен представителни разноски. За последните  на процедура се показват само фактури за гориво, наеми на офиси, писалищен материали и други и те биват осребрявани.

На комисиите в Общинския съвет се обсъждало процентът на заплатата на съветниците да се промени, като те взимат до 70% от заплатата на ръководителя.  Предложението е те да взимат по 27% на сесия или 1000 лв. на сесия при две съвещание месечно, колкото се организират. Участията в комисиите става от 2% на 4% -  по 132 лв. на присъединяване при 4 на месец, или 528 лв. месечно.

Това значи, че след смяната един общински консултант ще взима до 2500  лв. заплата  плюс представителните разноски. Последните обаче ще бъдат понижени на половина до 527 лв. на месец.  Така общо един консултант може да си докарва до 3000 лв. на месец.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР