Кметът на Пловдив Иван Тотев, управителят на ВиК Спартак Николов

...
Кметът на Пловдив Иван Тотев, управителят на ВиК Спартак Николов
Коментари Харесай

Община Пловдив измисли какви мерки да вземе срещу бъдещи наводнения

Кметът на Пловдив Иван Тотев, шефът на ВиК Спартак Николов и шефът на Оперативна програма „ Чистота “ Иван Стоянов разискаха съответни ограничения за справяне с бъдещи спешни обстановки , свързани с интензивни превалявания и наводнения . Само за три дни Пловдив на два пъти бе изправен пред угрозата от наводнения, откакто в петък и неделя над града се изсипаха рекордни количества дъжд.
На срещата бе решено до две седмици работна група от чиновници на Община Пловдив и ВиК да дефинира местата, на които има опция да се изградят ретензионни резервоари , които да поемат по-голямо количество дъждовна вода. Особено внимание ще се обърне на „ Скобелева майка “, бул. „ Александър Стамболийски “ и Коматевския транспортен възел. Именно на тези точки в града в неделя вечерта ситуацията бе сериозно. Ще се обследва и опцията за създаване на отводнителен дъждовен канал, който да води водата непосредствено към река Марица.
„ В момента канализацията на Пловдив е построена по този начин, че може да поема дъждовна вода до 30 литра на квадратен метър, а не както беше при последния мощен проливен дъжд – 80 литра на квадратен метър за няколко часа “, изясни специалистът инж. Антон Гълъбов, началник индустриално направление към ВиК. Тъй като всеки дъжд над 30 литра на кв. м. основава предпоставки за наводнение на избрани места в града, а при над 80 и 100 ставаме очевидци на обстановката, която видяхме през последните дни, посочи той. От своя страна кметът Иван Тотев благодари на пловдивчани за търпението и разбирането, макар създалите се неудобства и рисковата конюнктура.
Основната дълготрайна мярка и цел за справяне с сходни бедствени обстановки е създаване на Южния обходен колектор и други отводнителни колектори, който ще води водата от целия регион „ Южен “ и квартал „ Прослав “ през Тракия до Пречиствателната станция.
До момента Община Пловдив е построила по-малки колектори за справяне с огромното количество дъждовна вода - на „ Коматевско шосе “ и на бул. „ Менделеев “ до многофункционална спортна зала „ Колодрума “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР