Кметът на Перник Вяра Церовска връчи награди на спортисти за

...
Кметът на Перник Вяра Церовска връчи награди на спортисти за
Коментари Харесай

Вяра Церовска награди големите спортисти на Перник

Кметът на Перник Вяра Церовска връчи награди на спортисти за принос в построяването и одобряването на Перник като актуален град. Призовете са по случай 90-годишния празник от оповестяването на Перник за град, който бе празнуван през днешния ден. Сред отличените е Боян Радев - първи повторен олимпийски първенец на България по битка - Токио 1964 и Мексико 1968, международен първенец от Толедо през 1966 година, международен вицешампион през 1962 и 1967 година, европейски вицешампион през 1968 година, състезател на годината в България за 1964, 1967 и 1968 година, донор на Националния исторически музей, културен филантроп и почетен жител на Перник. Боян Радев съобщи, че е горделив с пернишкия си генезис и пожела да построи параклис в родното си село Мошино (сега квартал на Перник).

С плакет бе отличена и баскетболната школа на " Миньор - Перник ". В 11 баскетболни шампионати от 1972/73г. до 1982/83г., женският отбор на Миньор непроменяемо е в призовата тройка на републиканските съревнования. Отборът е спечелил пет шампионски трофеи, два пъти сребърни медали и два пъти бронзови. Женският баскетболен отбор на " жълто-черните " е играл три финала в най-авторитетните клубни шампионати - през 1977 година за купата " Ронкети " в Рим, през 1980 и 1982г. надлежно във Витенхайм и Кьолн, за Купата на европейските шампионки.

Индивидуално отличие получи Пенка Методиева - част от златната петорка на пернишкия женски баскетбол.

Плакет бе връчен и на 90-годишния футболен деец Тодор Евстатиев - Тоцката, един от 11-те, взели участие в първия мач на " Миньор " в А група. В А Републиканска футболна група Евстатиев е играл 240 мача, дълги години е капитан на тима и образец за феърплей - нито един път не е отстраняван от игра.

Вяра Церовска отличи и емблематичния за Перник тим по ръгби " Валяците " - 32 пъти републикански първенци и 15 пъти притежател на Купа България. Създаден през 1959 година, през тази година клубът празнува 60-годишен празник.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР