Кметът на Пазарджик Тодор Попов обяви частично бедствено положение заради

...
Кметът на Пазарджик Тодор Попов обяви частично бедствено положение заради
Коментари Харесай

В Пазарджик обявиха частично бедствено положение заради боклука

Кметът на Пазарджик Тодор Попов разгласи отчасти бедствено състояние поради казуса с районното хранилище за боклуци. Извънредната обстановка се постанова, заради закриването на общинските сметища и невъзможността, новото хранилище да поеме отпадъците на Пазарджик и на още осем общини от 1-ви януари.

Частичното бедствено състояние ще влезе в действие от на следващия ден. Засега то се афишира за седем дни. Ако компанията, която оспорва състезанието за оператор на депото продължи да апелира пред Върховния административен съд, то бедственото състояние ще бъде удължено с още 30 дни, сподели Тодор Попов. Той прикани кметовете на останалите 8 общини, които ще бъдат обслужвани от районното хранилище също да разгласят бедствено състояние, тъй като това е единственият вид да се подписа краткотраен контракт с фирмата-оператор на новата клетка, съобщи.

„Предупреждавам сътрудниците си, че в случай че не създадат това, камионите им с боклуци, които не дават отговор на условията няма да бъдат позволени в депото на 1-ви януари“, сподели Попов.

Към момента няма формален отговор от кметовете на останалите осем общини. По неофициална информация те ще разгласят бедствено състояние на трети януари, идната година.

От началото на 2018 в област Пазарджик трябваше да проработи районно хранилище за боклуци. Това няма да се случи поради обжалвания в съда. Същевременно обитаемоте места в региона към този момент няма да могат да употребяват досегашните си сметища и се тормозят от иден проблем с отпадъците. Чрез оповестяването на бедствено състояние общините ще имат достъп до изключителни средства, с които да предотвратят най-малко краткотрайно сложната обстановка.

Попов прикани кметовете на останалите 8 общини в региона да създадат същото, тъй като казусът визира цялата област:
„След като го обявим 7-дневен интервал, ние ще имаме опция да сключим директни контракти с компанията за този интервал от време, които на 1-ви (януари) да поемат оперирането за една седмица на самото хранилище. Съветвам останалите сътрудници да го създадат същото, тъй като таксите и санкциите ще бъдат такива, че неведнъж ще надвишават разноските им, които ще създадат във връзка с обезпечаването на тази услуга. На 1-ви няма да могат да изхвърлят нито на остарялото си бунище и на голата поляна, на която до момента са изхвърляли, нито на новото депо“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР