Кметът на Отава Джим Уотсън обяви извънредно положение в града,

...
Кметът на Отава Джим Уотсън обяви извънредно положение в града,
Коментари Харесай

Под обсада. С малко помощ от Тръмп конвоят на свободата разтресе Канада

Кметът на Отава Джим Уотсън разгласи изключително състояние в града, което да помогне за справяне с невижданите 10-дневни блокади от протестиращи водачи на камиони, които сковаха канадската столица, заяви Ройтерс.

" (Мерките) отразяват сериозната заплаха и опасност за сигурността и сигурността на жителите, които основават продължаващите демонстрации, и акцентират потребността от поддръжка от други институции и клонове на държавното управление ", уточни в изказване кметът.

Уотсън, който по-рано се оплака, че стачкуващите са повече на брой от служителите на реда и управляват обстановката, не даде детайлности за това какви ограничения може да наложи.

Протестът, наименуван " Конвой на свободата ", стартира като придвижване против въведеното от канадските управляващи условие за имунизация на преминаващите границата със Съединени американски щати водачи на камиони, само че прерасна в по-широка демонстрация на неодобрение срещу публичните здравни ограничения и държавното управление на премиера Джъстин Трюдо.

Хиляди протестиращи още веднъж излязоха по улиците на Отава през уикенда, само че доста други жители не одобряват блокирането на придвижването и приканиха управляващите за по-твърди дейности. Шефът на полицията дефинира митинга за " блокада ", с която управляващите на могат да се оправят.

Премиерът на провинция Онтарио Дъг Форд, в чиито граници се намира столицата на Канада, пък сподели, че става въпрос за окупация.

" Тези хора вземат участие в придвижването " ескорт от камиони на свободата ", само че пречат на другите хора да си живеят живота и лимитират тяхната независимост. Те би трябвало да прекратят блокадата, с цел да може нашият град да действа обикновено ", съобщи той.

Въпреки това министър председателят Джъстин Трюдо, който е инфектиран с ковид и в изолираност, се въздържа да предприеме съществени ограничения и да включи армията в опитите да се успокои напрежението.

Трюдо и фамилията му обаче напуснаха дома си в Отава.

Канадският министър председател сподели, че протестиращите съставляват единствено " маргинално малцинство “, макар че изследванията демонстрират, че една трета от канадците поддържат апела за унищожаване на всички ограничавания против Covid.

Конвоят на свободата получи поддръжка от доста американски републиканци, в това число и от някогашния президент Доналд Тръмп, който атакува Трюдо поради антиепидемичните ограничения и го назова " извънредно ляв лунатик ", отбелязва " Гардиън ".

В поддръжка на митингите се разгласи и милиардерът Илон Мъск.

В най-големия град на Канада Торонто полицията приключи по-малък митинг, като сложи блокади и не разреши на камиони или коли да се приближат до законодателния орган на провинцията.

Полицията се намеси и с цел да разчисти основно кръстовище в града.

По-ограничени прояви е имало и в други градове.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР