Кметът на Община Варна Иван Портних връчи в следобеда на

...
Кметът на Община Варна Иван Портних връчи в следобеда на
Коментари Харесай

Кметът Иван Портних връчи документите за реконструкция и модернизация на сцена Филиал

Кметът на Община Варна Иван Портних връчи в следобеда на 21 май 2019 година документите за дълго чакания главен ремонт на Сцена Филиал на Веселина Михалкова, артистичен шеф на държавна такса „ Стоян Бъчваров “. На събитието пред постройката на Сцена Филиал участваха Мария Габриел – евродепутат от ГЕРБ, Лиляна Павлова – претендент за евродепутат от ГЕРБ, Антония Йовчева – шеф на дирекция Култура “, други евродепутати и представители на Община Варна, както и на Театрално-музикален продуцентски център Варна, измежду тях - техническият шеф Стоян Стоянов, финансовият шеф Димитричка Ефтимова, хора от техническите служби и администрацията, актьори.
Г-н Иван Портних посочи, че реконструкцията и модернизацията на Сцена Филиал, както преди няколко години и на Основна сцена, не биха били вероятни без поддръжката на Европейския съюз. Сегашното Споразумение за реорганизация и рационализация на Сцена Филиал се подписва сред Министерство на културата, Община Варна като бенефициент и Театрално-музикален продуцентски център Варна като сътрудник, в границите на капиталов приоритет „ Социална инфраструктура “ на Община Варна и Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Предвижда се повсеместен вътрешен ремонт на зрителната зала с нови зрителски кресла, балкон и ложи; реорганизация и рационализация на театралното пространство с въвеждане на нова машинизация – въртящ кръг и повдигащи съоръжения; създаване на нова камерна сцена; ремонт, разширение и рационализация на репетиционната зала, цялостна замяна на зов мрежата и други Финансирането на стойност 7 млн. лева се обезпечава със средства от еврофондовете и заем от Община Варна.
Историческата информация сочи, че главен ремонт на постройката не е осъществяван повече от половин век. При предходния главен ремонт (1965), арх. Камен Горанов прави съществено преустрояване на тогавашната зала „ Съединение “ (1890), в този момент Сцена Филиал, като прибавя новия размер със театралната кутия. Известни усъвършенствания внасят идващите поправки (1996 и 2006), само че те са частични, до момента в който с идната реорганизация и рационализация, се чака Сцена Филиал да придобие напълно нов образ.
Веселина Михалкова благодари на кмета на Община Варна и на всички, които са съдействали за процедурата по ремонта на Сцена Филиал, като посочи, че съществена заслуга за осъщественото дотук има шефът на ТМПЦ Варна Даниела Димова. На изразената от нея вяра, че Варненският трагичен спектакъл ще посрещне своята 100-годишнина през 2021 година с напълно актуализирана Сцена Филиал, кметът Иван Портних отговори, че ремонтните работи ще приключат в точния момент, с цел да се означи по заслужен метод вековния празник на Варненския спектакъл.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР