Кметът на Община Шабла Мариян Жечев е предаден на съд

...
Кметът на Община Шабла Мариян Жечев е предаден на съд
Коментари Харесай

Кметът на Шабла отива на съд за злоупотреба с евросредства

Кметът на Община Шабла Мариян Жечев е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Добрич. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

Делото за закононарушение със средства от фондовете на Европейския съюз е планувано за разглеждане на 6 декември тази година в Добричкия областен съд.

На 13 ноември 2015 година в качеството си на кмет, представляващ Община Шабла, Жечев показал погрешни сведения за изпълнени строително-монтажни работи по Програмата за развиване на селските региони пред Регионалната разплащателна организация. В поръчка за дефинитивно заплащане подсъдимият показал като изпълнени действия, които не били осъществени от определената всред 6 компании като реализатор ДЗЗД „ Шабла спорт 2015 “. Целта била да се получат средства в размер на 525 488 лв. без Данък добавена стойност, предоставени от фондовете на Европейския съюз на българската страна. Към 21 декември 2015 година към този момент са били отпуснати 267 836 лв. без Данък добавена стойност от декларираните средства.

Неизпълнените строително-монтажни работи са разказани в 86 позиции в обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Добрич. Те са били открити и при инспекция на специалист и били разказани детайлно в прибавен надзорен лист, осъществена е и спомагателна инспекция на място. С уведомително писмо за погашение на средствата от държавен фонд „ Земеделие “ – Разплащателна организация, са били разказани сумите, които не са били възможни за финансиране, както и е направена смяна на заплащанията поради несъответствието сред заложените в контракта детайли на инвестицията и действително изпълнените действия. По плана е трябвало да бъдат построени стадион, помощно игрище, игрище за волейбол, баскетбол и тенис, водна повърхност за гребни спортове, паркинг, ограда, отвесна планировка, обслужваща постройка с трибуни, СОТ и пожароизвестителна система. Някои от към този момент платените действия и все още не са построени.

По делото против настоящия и сега кмет на община Шабла са назначени 2 експертизи, разпитани са десетки очевидци. Причинените имуществени вреди се пресмятат на 267 836 лв., които не са възобновени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР