Кметът на община Сапарева баня да предприеме мерки, за да

...
Кметът на община Сапарева баня да предприеме мерки, за да
Коментари Харесай

Димитров призова местната власт да спре джиповете към Рилските езера


Кметът на община Сапарева баня да предприеме ограничения, с цел да спре достъпа на джипове до Рилските езера, прикани министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който през днешния ден ревизира на място обстановката със редовно нахлуване на транспортни средства в региона на Седемте рилски езера.

„ През летните месеци в планината се качват хиляди хора от целия свят и наши съграждани, които желаят да се допрян до природата и да се радват на хубостите на народен парк. Не може да продължаваме да позволяваме достъпът до езерата да се трансформира в офроуд полигон, източник на нерегламентирани облаги и действия и съзнателно съсипване на природата “, безапелационен е министър Димитров. Според него не може поради облагата на 20 души да се унищожава природата, а всички останали да следят в профил. Необходимо е локалната власт да упражни пълномощията си и да спре това “, съобщи министърът. Той напомни, че към този момент повече 10 години всеки ден джипове правят транспорт на пасажери против възнаграждение, има стотици тъжби, само че никой не издава заповед пътят да се употребява единствено за незабавни случаи, пожарна, полиция, паркова защита и действия по запазване на горите.

„ Пътят от началната станция на лифта до 17-ти дирек, където е границата на Национален парк " Рила " под хижа " Рилски езера " е общинска благосъстоятелност и контролът би трябвало да се прави от община Сапарева баня “, изясни министър Димитров. „ Служителите от Паркова защита, която е към Национален парк „ Рила “ имат пълномощия по защита от 17-тия дирек на горе, откъдето стартира територията на парка. Дотам теренът е общинска благосъстоятелност и е отговорност на локалната власт да управлява достъпа. Пътят се поддържа с цел да бъде употребен при произшествия от съответните служби “, добави Емил Димитров.

По думите му има задоволително безвъзмездни паркоместа за туристите към долната станция на лифта, които могат да избират да се качат пешком или да употребяват въжената линия, което е най-екологичният превоз в планината.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР