Кметът на община Пордим Детелин Василев и ректорът на Медицински

...
Кметът на община Пордим Детелин Василев и ректорът на Медицински
Коментари Харесай

Община Пордим предостави на МУ-Плевен имот за новия факултет по ветеринарна медицина

Кметът на община Пордим Детелин Василев и ректорът на Медицински университет - Плевен проф. доктор Добромир Димитров подписаха контракт за стопанисване и ръководство на неподвижен парцел, благосъстоятелност на община Пордим.

До решението се стигна след писмо от Медицински университет - Плевен със питане за даване на сграден фонд за откриване на Факултет по ветеринарна медицина.

След редицапроцедури и с Решение от 29-ти ноември 2022 година, Общински съвет - Пордим с цялостно болшинство е дал единодушие за даване безплатно за стопанисване и ръководство на неподвижен парцел – обществена общинска благосъстоятелност с повърхност 10 000 кв.м., дружно с издигнатите в него здания за разкриване и действие на Факултет по ветеринарна медицина към медицински университет Плевен. Това заяви за Дарик Вацка Хорозова – секретар на Община Пордим.

Разположението на град Пордим в непосредствена непосредственост до регионалния център, земеделският профил на общината и подобаващата материална база за реализирането на пълностоен образователен развой, комбиниран с подобаващите условия за на практика занимания в действителна среда на студентите от Факултета по ветеринарна медицина, са предпоставки за дълготрайно и сполучливо съдействие сред общината и МУ-Плевен

На Пордим му наподобява да е студентско градче, защото връщайки се обратно във времето в далечната 1929 година доктор Едуард Хаскел в тази постройка основава първия на Балканския полуостров Селски национален университет, който по това време е първия Земеделски лицей в България.

За общинското управление е голямо предизвикателство опцията да извърши със наличие постройката на някогашния Селски национален университет и по този метод да спомогне за икономическото развиване на общината, а също по този начин и за одобряването на Медицинския университет Плевен, като академични и медицински център за Северна България.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР