Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров ще покани министъра на

...
Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров ще покани министъра на
Коментари Харесай

Здравко Димитров кани спортния министър в Пловдив на среща с клубовете по плуване

Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров ще предложения министъра на спорта Радостин Василев, с цел да го запознае с проблемите пред спортните клубове по плуване и компликациите с поддържането на спортната база в града. Днес Димитров се срещна с представители на четирите плувни клуба в града – ЖПК „ Младост 91 “, „ Спринт “, „ Пловдив 2019 “ и ВСИ, с цел да чуе техните оферти за издръжката въз основата, която употребяват. На срещата участваха още заместник-кметът по спорт Георги Титюков, шефът на Оперативна програма „ Жилфонд “ Милко Кафтански, което стопанисва басейна, и началник-отдела „ Строително-ремонтни действия – спортни парцели “ към общинското дружество Александър Радев.

„ Не разделям спортистите, всички те са представители на Пловдив, само че в нашия град има регистрирани 143 спортни клуба, на които би трябвало да се помогне. Плуването ни носи доста триумфи, само че в това време е един от спортовете, които се нуждаят от характерна база, чиято поддържка коства скъпо. Спортът има обществена функционалност, и с цел да се развива сполучливо, би трябвало да се разчита и на помощ от страната “, съобщи на срещата Здравко Димитров.

Кметът уточни, че поради увеличените цени на горивата и електрическата енергия, ще би трябвало да бъдат нараснали таксите, които заплащат картотекираните състезатели в плувните клубове за използването на басейн „ Младост “. Досега плувците, които са възпитаници в Спортното учебно заведение „ Васил Левски “, не заплащат никакви такси, а картотекираните в клубовете състезатели, които не учат в учебното заведение, са с месечен абонамент от 21 лв.. Тарифата е призната още през 2012 година и не е обновена до момента. В същото време единствено дължимите сметки за електрическа енергия са се вдигнали трикратно за една година – от 3000 лв. през декември 2020, на близо 9000 лв. за последния месец на предходната година, показаха от Оперативна програма „ Жилфонд “.

„ Приходите на басейна са общо 331 000 лв. за последните 3 години. В същото време разноските по поддържката му са 1милион и 15 хиляди лв. за същия интервал “, цитира извадка от финансовите планове Милко Кафтански.

Затова ще бъде изпратена покана към новия министър на спорта да гостува в Пловдив и да се запознае с проблемите на плувните клубове в града, които изпратиха на Олимпиадата в Токио двама от общо петте плувци от България. Президентът на ЖПК „ Младост 91 “ Василис Дамянидис и треньорът в ПК „ Спринт “ Ботко Трендафилов обявиха, че държавното спортно учебно заведение в столицата не заплаща никакви консумативи за използването на спортната база на басейн „ Диана “, а таксите на плувците са поети от спортното министерство. Кметът ще предложи при опция същата скица да бъде приложена и в Пловдив. Той изрази и неразбиране за какво преди години, когато Спортното учебно заведение бе трансферирано като държавно, материалната база към него, която употребяват учениците и която изисква средства за поддържка, остана на прехрана към общинския бюджет.

От Община Пловдив ще слагат и въпроса за финансиране на градежа на нов плувен басейн с олимпийски размери, защото след повишаването на строителните материали, планът към този момент ще коства 19 милиона лв., което е непостижимо за общинския бюджет.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР