Кметът на Община Пещера Николай Зайчев подписа днес два меморандума

...
Кметът на Община Пещера Николай Зайчев подписа днес два меморандума
Коментари Харесай

В Пещера ще правят жилища за хора в неравностойно положение

Кметът на Община Пещера Николай Зайчев подписа през днешния ден два меморандума за съдействие с фондация „ Тръст за обществена опция “. Предметът на меморандумите е реализирането на регулация и основаване на дълготраен статут на жилища в околност „ Орешака “ към кв. „ Пирин “ и в кв. „ Луковица “ на гр.Пещера. Крайната цел е възстановяване на жилищните условия и достъпа до обществени услуги на население, което е в неравностойно състояние.

Мария Методиева, програмен шеф на фондацията, начерта идващите стъпки в взаимната работа на Община Пещера и „ Тръст за обществена опция “.

Като начало би трябвало да бъде направен Подробен организационен план/ПУП/ на територията на м. „ Орешака “ в кв. “Пирин “ и част от кв. “Луковица “. Втората стъпка е актуализацията на действителен Подробен устройствен план на част от кв. “Луковица “. „ След това ще работим за обезпечаване на опция за фамилии от двата квартала и всеки, който би имал предпочитание, за закупуване на парцел, на който да бъдат строени законни жилища “, добави Методиева.

С този модел ще се обезпечи достъп до благосъстоятелност и до законно жилищно строителство, както и напълно друга вероятност пред самите поданици на тези квартали и опция за репликиране на един подобен модел в други територии на страната, където има сходни проблеми.

След като всичко това бъде направено ще се търси финансиране за построяването на нужната инфраструктура в тези квартали.

Сара Мери Перин, шеф на Тръст за обществена опция посочи, че това са новаторски практики при решаването на жилищните проблеми. Думите и удостовери и кметът Николай Зайчев, който дефинира метода, подхванат с Тръста за обществена опция, като верен за контролиране на териториите, където има нелегално строителство в община Пещера. „ Ние към този момент направихме няколко стъпки и имаме процедура, която е значима на национално равнище, във връзка със събарянето на ромски къщи, които се намираха на непозната територия “, разяснява градоначалникът.

По време на взаимната среща стана ясно, че позитивният модел на Пещера ще бъде включен в Наръчник за положителни практики при решаването на проблемите с противозаконното строителство.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР