Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова отправи поздравителен адрес към

...
Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова отправи поздравителен адрес към
Коментари Харесай

Корнелия Маринова: 24 май е тържество на словото, просветата и културата

Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова насочи приветствен адрес към своите съграждани и всички българи по случай утрешния ден - 24 май, на който почитаме празника на славянската книжовност и просвета и делото на светите братя Кирил и Методий. 
Ето какво гласи поздравът:
Уважаеми съграждани! Скъпи деца и сътрудници!
Всички сме уверени, че 24 май е най-красивият и обичан празник! Той е празненство на словото, на просветата и културата! Това е денят на славянската книжовност.
Цяла България  празнува основаването на глаголицата от братята Кирил и Методий, известни още като Солунските братя, които записват на глаголица превода на Библията.
Затова ги назоваваме наши първоучители  - те са Светите братя Кирил и Методий, небесни настойници на нашия град. Двойно по-щастливи сме, тъй като в Ловеч два пъти в един месец се обръщаме към тяхното дело. На 11 май е църковният празник, който е и Ден на Ловеч. А на 24 май честваме формалния държавен празник.
В Ловеч сме изключително горди, че музиката на безконечния химн „ Върви, народе възродени “, се ражда тук. Той проехтява в една учителска стая в остарелия квартал „ Вароша “, в тогавашното Петокласно мъжко учебно заведение „ Йосиф I “.
И когато честваме Деня на просветата, на културата и знанието, дано напомня какво се пее в нашия химн на просветата, към какво се прикани народа:
„ Върви към мощната култура!
В международните битки върви,
от служба непроменяемо воден —
и Бог ще те благослови!
Напред! Науката е слънце,
което във душите грей! “
Днес, когато се сблъскахме със международната болест от Коронавирус, тези думи звучат оракулски.
Да, Ловеч е блажен от Бога град! Защото сме град на „ мощната култура “, град на професорите! Всички сме свидетели  какъв брой бързо нашите лечебни заведения, със своите лекари и медицински служащи, се проведоха и посрещнаха епидемията.
Видяхме какъв брой бързо учители и възпитаници се минаха на отдалечено образование посредством интернет и други канали. Въобще целият ни живот мина на други релси.  Изрази като „ обществена отдалеченост “ и „ персонална хигиена “ получиха нов, напряко животоспасяващ смисъл.
Убедена съм, че ние, като българи, нямаше да се оправим толкоз сполучливо със болестта, в случай че не сме ученолюбиви и просветени. Защото съблюдаваме „ граматиката на духа “, както уточни нашата писателка Здравка Евтимова.
Всички, които бяхме единни и дейни в мобилизацията, през днешния ден изпитваме особена горделивост. В навечерието на празника откровено и горещо благодаря на всички възпитаници, учители, лекари, писатели, художници, актьори, артисти, публицисти, научни работници… На всички, които способстваха и способстват за блясъка на Ловеч като спокоен, здравословен, културен и образован град.
Убедена съм, че ни предстоят доста хубави дни в бъдеще, доста празници и мотиви да сме щастливи.
Искрено Ви искам здраве, ентусиазъм и все по този начин да бъде жив и побеждаващ духът на Ловеч!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР