Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова на 7 май преряза

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова на 7 май преряза ...

Кметът на Ловеч преряза лентата на нови пет санирани сгради.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова на 7 май преряза лентата пред новосанирания жилищен блок „Медикус“, част от проект с пет жилищни сгради. 
Присъстваха още председателят на Общински съвет Петър Цолов, заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов, екипът на проекта, представители на строителните фирми и строителния надзор, като се спазваха всички противоепидемични мерки във връзка с кризата с коронавируса.
Събитието беше излъчвано на живо на официалния профил на Община Ловеч във Фейсбук - https://www.facebook.com/lovech.municipality.
Общата стойност на проекта е 1 086 716.85 лв., от които европейското финансиране е 923 709.33 лв., а националното съфинансиране е 163 007.52 лв. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж“ ‎2014 - 2020 г.
Церемонията се състоя на ул. „Ген. Скобелев“ пред № 8 и №6, където се намират две от петте санирани многофамилни жилищни сгради. Останалите адреси са ул. „Цачо Шишков“ № 39 и № 41, ул. „Патриарх Евтимий“ № 6 и ул. „Цачо Шишков“ № 42 А и № 50.

„Благодаря на строителите и строителния надзор, че въпреки сложната епидемична обстановка, те се справиха със задачите си. Този обект е един от многото, част от Инвестиционната програма за изпълнение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Ловеч“, каза кметът Корнелия Маринова.
Тя припомни, че така се удължава живота на тези сгради, защото тази на ул. „Скобелев“ № 6 е строена през далечната 1967 г., а на № 8 - през 1978 г. Във всяка от тях живеят по 8 домакинства. А общият брой на домакинствата във всичките сгради по този проект е 240.
Припомнено бе, че по-рано по програмата „Прилагане на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр. Ловеч“ вече е направено много:
- по Етап 1- санирани са седем многофамилни сгради със 73 домакинства и 2 стопански обекта;
- по Етап 2 – пет многофамилни сгради с 63 домакинства и 5 стопански обекта;
- по Етап 3, който се реализира в момента, мерките за енергийна ефективност ще бъдат приложени на 5 многофамилни сгради с 51 домакинства и 4 стопански обекта.
Целта на всички тези проекти е да се повиши енергийната ефективност в жилищните сгради, да се подобри комфорта на обитаване, експлоатационни характеристики и се удължи жизнения им цикъл.
На събитието пред бл. „Медикус“ присъстваха и благодарните обитатели на сградите, които подариха цветя на кмета и строителите.
По-рано в залата на Общинския съвет по време на заключителната пресконференция беше съобщена информация за проекта от ръководителя инж. Петър Деков от Община Ловеч. Припомняме, че първата копка бе направена на 12 септември м.г. на ул. „Цачо Шишков“ № 39 и № 41.

Източник: actualno.com