Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова бе единодушно преизбрана за

...
Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова бе единодушно преизбрана за
Коментари Харесай

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова е преизбрана за председател на постоянната комисия по еврофондовете към НСОРБ

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова бе единомислещо избрана отново за ръководител на Постоянната комисия по европейски фондове, национални и интернационалните стратегии и планове на Национално съдружие на общините в Република България (НСОРБ). Това стана на 15 юли, когато в столицата започва работата на членовете на Постоянната комисия по европейски фондове за мандат 2019 – 2023 година
В експертно-консултативния орган на Сдружението ще работят 118 представители от 82 общини. 35 от тях са кметове и заместник-кметове, петима – ръководителите на общински препоръки, 15 са общинските съветници и 63-ма общински специалисти.
Председателят на Комисията – кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова - акцентира отговорността на всеки от членовете на непрекъснатата комисия за ефикасното ръководство на обществените средства. Екипът на комисията е построил и сполучливо поддържа динамична връзка с всички структури в централната администрация, свързани с ръководството, планирането и програмирането на евроресурсите. Кметът Маринова обърна внимание, че на Комисията следва да работи на границата на два програмни интервала и към дилемите й през този мандат се прибавят и провокации, свързани с подготовката на идващия планов интервал, който вкарва напълно нов механизъм на взаимоотношение.
Сред най-значимите триумфи, които регистрира в работата си Постоянната комисия на НСОРБ по европейски фондове, национални и интернационалните стратегии и планове, са въвеждането на електронния документооборот в съвсем всички стадии от ръководството на европроектите и солидният спомагателен финансов запас, притеглен в интерес на общините. Повече от 1 милиарда лева над авансово плануваните средства са привлечени за общините до края на 2019 година, като главната заслуга за това е интензивността на представителите на НСОРБ в комитетите за наблюдаване на стратегиите с европейско финансиране.

В рамките на съвещанието бе определено новото управление на непрекъснатата комисия към НСОРБ. На избрания отново ръководител Корнелия Маринова през новия мандат като заместник-председатели ще работят:
Йордан Младенов, кмет на община Пещера;
Ирина Савина, заместник-кмет на Столична община;
Маринела Цонева, шеф на дирекция в община Велико Търново
Мария Гиева, изпълнителен шеф на МИГ Раковски.
Предстои да бъдат дискутирани проблемите, които пандемията провокира в ръководството, включително и на плановете, финансирани със средства от Европейски Съюз или по линия на националните и интернационалните стратегии. Екипът на НСОРБ е изготвил обширен разбор за осъществяването на общинските планове, съфинансирани от Европейски структурни и инвестиционни фондове за 2019 година Ще се дебатират и настоящи въпроси за осъществяването на плановете на общинско равнище и образува позиция за програмиране на спомагателните средства от Европейски Съюз за поощряване възобновяване от рецесията в подтекста на пандемията от Covid-19.

Директорът на дирекция „ Централно координационно звено “ към Министерския съвет Иван Иванов ще запознае представителите на общините – членове на ПК по европейски фондове, национални и интернационалните стратегии и планове, с напредъка по правенето на националните стратегически документи за ръководство на средствата от Европейски Съюз за програмен интервал 2021-2027 и с настоящите оферти на Европейска комисия по Многогодишната финансова рамка в подтекста на Европейски Съюз Ново потомство.
И през този мандат локалните управляващи ще могат да разчитат на експертна поддръжка от страна на НСОРБ за подготовката на стратегически документи и създаване на механизми за междуобщинско съдействие за програмен интервал 2021-2027. Предстои новият състав на ПК по европейски фондове, национални и интернационалните стратегии и планове на НСОРБ да набележи целите в своята работа до 2023 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР