Кметът на Община Лом д-р Георги Гаврилов даде прием за

...
Кметът на Община Лом д-р Георги Гаврилов даде прием за
Коментари Харесай

Кметът на Лом даде за сефте прием за местни творци

Кметът на Община Лом доктор Георги Гаврилов даде банкет за участниците в книжовен клуб „ Кръстьо Пишурка” при НЧ „ Постоянство 1856”. Това се случи за първи път в 87-годишната история на организацията, а мотивът бе края на креативния сезон 2019-2020 година Събитието се състоя в при строго съблюдаване на противопандемичните ограничения.
„ Ломският книжовен клуб е със остаряла история. През годините животът му е вървял през върхове и долини, само че е достигнал до наши дни. Носил е имената на поетите Николай Хрелков, Пеньо Пенев и Кръстьо Пишурка. Днес създателите от клуба са изявени създатели с награди от интернационалните и национални литературни състезания, с изявления в влиятелни списания и алманаси, имат и издадени книги. Те се употребяват с престиж в Съюза на българските писатели, неслучайно неговият ръководител докторът на философските науки проф. Боян Ангелов, изследвайки историята му, откри, че ломчани са първите в провинцията основали свое съдружие на пишещи “, сподели художествения началник на клуба и книжовен критик Юлий Йорданов, който е и член на Съюза на българските писатели.
ЛК „ Кръстьо Пишурка “ е приемник на основания от шепа въодушевени млади ломчани на 8 февруари 1933 година книжовен кръжок „ Гео Милев “.
Ползотворен се оказа сезон 2019-2020 година за създателите. Те завоюваха групови и самостоятелни награди от 24 интернационалните и национални състезания за лирика, белетристика и журналистика. Клубът е притежател на груповите награди на състезанията, проведени от софийското читалище „ Христо Смирненски 1946 “ и община Свиленград. Гордост за ломчани са наградите на Александър Александров, завоювал специфичната премия за белетристика /издаване на книга/ от интернационалния конкурс „ Нов живец “ в Атина /Гърция/, а Ангелина Цанкова получи втора премия за лирика. В Съединени американски щати, в интернационалния конкурс „ Изящното перо “, проведен от Салона за българска просвета и нематериалност в Чикаго, Мариета Емилова се окичи със сребърен орден за лирика, а Юлий Йорданов – със златно отличие за роман. Сред лауреатите на националните състезания са ломчаните Андриана Андреева, Анжела Борисова, Тихомир Горгачев, както и младите есеисти Илиан Николов, Ивана Каменова и Патрисия Ачкова.
На приема с приветствени думи към създателите се обърна секретарят на Общината Наталия Стефанова, която връчи награди на отличените създатели.
Церемонията приключи с книжовен рецитал. Свои произведения рецитираха Анжела Борисова, Тихомир Горгачев, Виолета Иванова, Светла Цветкова и Ивана Каменова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР