Кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и председателят

...
Кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и председателят
Коментари Харесай

Горна Оряховица и Сигетсентмиклош честваха 15 години от побратимяването на двата града

Кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и ръководителят на Общинския съвет Даниел Костадинов бяха посетители на формалните празнувания на Деня на българо-унгарското другарство. През 2016 година парламентите в София и Букурещ оповестиха 19 октомври, когато се уважава Св. Иван Рилски, за Ден на българо-унгарското другарство. Визитата бе по покана на управлението на Сигетсентмиклош и Българското републиканско самоуправление в Будапеща.

В Деня на българо-унгарското другарство в побратимения на Горна Оряховица маджарски град бе открита българска чешма. Чешмата е дело на българския ваятел Огнян Кожухаров. Гости на формалната гала бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Валери Симеонов, българският дипломат в Унгария Уляна Богданска, ръководителят на българското самоуправление доктор Данчо Мусев, представители на унгарския парламент и на българското самоуправление, наши сънародници и жители на Сигетсентмиклош.

„ В деня на българския настойник Свети Иван Рилски Чудотворец, съм изключително благополучен и за мен е голяма чест да бъда с Вас. През 15-те години на нашето съдействие, ние – българи и унгарци градихме връзки, които се основават на допълнение и взаимно опознаване на нашите национални същности. Организирахме и реализирахме доста събития, които съхраняват и утвърждават националната памет. Осъществени бяха гостувания и взаимни участия в значими конгреси на създатели, художници, деца – спортисти. Наши сътрудници и представители на локалната законодателна власт участваха с огромен възторг и наслаждение в обичайните кулинарни празници на Сигетсентмиклош “, сподели в словото си инж. Добромир Добрев. „ Назовавайки тези обстоятелства желая да подчертая, че построяването на българо-унгарска общественост с трайно другарство, съпричастност и съвместяване на присъщи черти и единство в многообразието, се случваше малко по малко, с цел да пребъде и в идните години. Специално бих желал да благодаря на домакините от Сигетсентмиклош, за съдействието и националния жар, които виждам в нашите братя българи, милеещи за националния корен и обичаи “, поздрави домакините кметът на Горна Оряховица.

Българската чешма, която се намира пред културния дом в Сигетсентмиклош бе осветена от архимандрит Атанасий – протосингел на Западна и Средноевропейска епархия и и ръководител на българската православна църковна община „ Св. св. Кирил и Методий “ в Будапеща. Инж. Добромир Добрев подари на своя маджарски сътрудник Йозеф Сабо ямак (стар меден черпак за отпиване на вода), особено гравиран във връзка 15-годишното другарство на двата града. „ На старите чешми в България е имало инсталирани такива съдове, с цел да могат хората да отпиват от водата и да упомената с положително, майсторите, които са ги съградили. Нека и жителите на Сигетсентмиклош, когато отпиват от тази чешма да си спомнят за другарството на нашите два града “, пожела на домакините инж. Добрев.

След откриването на чешмата, формалните посетители бяха поздравени и с осъществяването на децата от фолклорен отбор „ Росица “.

В рамките на визитата във връзка Деня на българо-унгарското другарство, инж. Добромир Добрев и Даниел Костадинов бяха публично признати от кмета на сигетсентмиклош Йозеф Сабо, гостуваха на откриването на взаимна галерия в българската изложба В44 в Българския културен, документационен и информативен център в Будапеща. В същата постройка действат и други институции на Българското републиканско самоуправление като Българската двуезична малцинствена детска градина, Българското учебно заведение за роден език. Като край на честванията бе галаконцертът в националната концертна зала „ Бела Барток “ в Будапеща на Оркестъра за национална музика на Българското национално радио.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР