Кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев и кметът на

...
Кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев и кметът на
Коментари Харесай

Общините Елена и Меджидия с общ проект „Култура във вечността“ за 1,4 млн.евро

Кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев и кметът на румънската община Меджидия Валентин Врабие подписаха контракт за финансиране от Европейския фонд за районно развиване на план „ Култура във вечността “. На подписването в гр. Кълъраш участваха и специалисти от двете общини, които ще дават отговор за ръководството на партньорския план. Той се реализира по програмата за трансгранично съдействие „ Румъния-България 2014-2020 година “ със период на осъществяване три години.

За община Елена, водеща по плана, са заложени действия за възобновяване на остарялото учебно заведение в центъра на града, изгоряло до основи преди 33 години, и превръщането му в художествена изложба с информативен център. Външният тип на постройката ще бъде непокътнат, по този начин както е изглеждало учебното заведение след възобновяване му от пожар по време на освободителните боеве през 1877 година В полуприземния етаж ще има съвременни депа и хранилища за предпазване на скъпия фонд от картини и икони на Музея на Възраждането. Предвиждат се още реставрационни пространства, хранилища, санитарни възли за гости и личен състав. На първия етаж ще се обитава информативен център и изложба, а на втория – изложба. Ще бъдат реновирани прилежащите пространства, а спортната площадка ще се трансформира в многофункционално пространство за културни, всеобщи и спортни събития. Освен строителството са включени действия за културен продан сред сътрудниците, съзнателни пленери, правене на рекламни материали и азбучник за разпространение на двата града.

Общата стойност на плана е 1 411 373 евро. Част от тази сума е национално финансиране, за което следва подписване на контракт с Министерство на регионалното развитие.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР