Кметът на община Бобов дол Елза Величкова беше единственият представител

...
Кметът на община Бобов дол Елза Величкова беше единственият представител
Коментари Харесай




Кметът на община Бобов дол Елза Величкова беше единственият представител на местната вл

Кметът на община Бобов дол Елза Величкова беше единственият представител на локалната власт в България, която взе участие в Световен конгрес на Организация на обединените нации за проблемите в климата в Катовице (Полша), описа за БНР при завръщането си тя. От трибуната на форума кметът показа сериозните стопански и демографски проблеми в Бобов дол след закриването на въгледобива в региона, закриването на двата рудника " Бабино " и " Бобов дол " и възходящата безработица. 

При все по-строгите екологични условия на Европейския съюз въгледобивът е пред поетапно закриване. Така е и в България. В резултат в Бобов дол са закрити над 1000 работни места. Пред участниците на срещата в Катовице кметът Величкова е описала тежкото социално-икономическо състояние на някогашната миньорска община в последните 2-3 години. 

Същевременно интервенция и грижа за решение на казуса от страна на централната власт няма: 

" Двата ни скъпи рудника са закрити. Това е детекцията на Европейския съюз. Това е въгледобивът – един от най-големите замърсители и просто нещата натам вървят. Точно поради това споделих, че всичко друго е окей, само че се не помни най-важният фактор – човешкият запас. Това беше моята цел: да запазим хората в общината, да не напущат общината. Аз по тази причина се борих. Долу в гимназията за първи клас едвам събрахме паралелка от 10 деца ", сподели Елза Величкова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР