Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов събра на уточняваща

...
Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов събра на уточняваща
Коментари Харесай

Кметът издаде заповед да не се събират такси за дните на отсъствие на деца, липсвали поради болест

Кметът на община Благоевград доктор Атанас Камбитов събра на уточняваща работна среща шефовете на детските заведения в града. Тя бе осъществена по отношение на зародило напрежение по отношение на решение на Общински съвет за въвеждането на непрекъсната такса в детски градини и ясли.
" Решението остава, защото е правилно заложено -медицински документ, в скоби болничен лист, което значи, че първо се дава преимущество на медицинския документ и по-късно се прецизира типа му ", разясни доктор Атанас Камбитов. Той сложи акцент върху въпросите, свързани със наложителното условие на болничен лист. Има случаи, в които по Закон не може да бъде издаван на избрани групи, като майки в майчинство, пенсионери, когато бабите гледат детето, студенти и други. " С актуалната Заповед ще пожелаваме болничен лист там, където може да се издаде. В случаите, в които не може да бъде получен болничен, пожелаваме различен подобаващ медицински документ ", сподели доктор Атанас Камбитов. Той бе безапелационен, че ограниченията за това решение са във връзка единствено и само с подобряването на посещаемостта на децата в детските градини.

Според Заповедта, родителят или настойникът на детето показва подобаващ медицински документ за освобождение на детето от такса, публикуван от лекуващ доктор, в случаите, в които на същите не може да бъде публикуван болничен лист. Упоменати са следните случаи " родителите/ настойниците на децата са безработни, трудоустроени, пенсионери, употребяват отпуск за бременност и раждане, развъждане на малко дете, както и във всички случаи, в които болничен лист не може да бъде публикуван ". Препис от Заповедта получиха шефовете на детски градини и дневни детски ясли. Д-р Камбитов бе безапелационен, че цялостна такса няма да се заплаща, когато аргументите, които постановат отсъствието на дете са в компетенцията на Община Благоевград. " Когато Общината прави планови поправки, няма ток, тогава такса не се заплаща в цялостен размер. Тук разясняваме единствено тогава, когато детето, било заради персонални или здравословни аргументи, отсъства ", изрично съобщи доктор Атанас Камбитов и изясни, че няма да бъде завишавана таксата в детските градини. " Така, както е записано решението сега, Наредбата за сборни групи не се трансформира. Децата, които не посещават сборната група, не заплащат такса. За тези, които обаче са записани по избор, заплащат такса и важи редът за показване на медицински документ или болничен лист ", посочи кметът доктор Атанас Камбитов.

Той изслуша направените от шефовете оферти, като пое ангажимент, те да бъдат прегледани и да бъде открито решение. Кметът Камбитов моли към шефовете да сведат до знанието на родители, личен състав Заповедта и да стане ясно нейната съответна целеустременост.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР