Кметът на Община Банско Иван Кадев и народният представител от

...
Кметът на Община Банско Иван Кадев и народният представител от
Коментари Харесай

Иван Кадев: Отношението към хората в неравностойно положение е мерило за интелигентност

Кметът на Община Банско Иван Кадев и националният представител от Благоевградски регион Александър Мацурев бяха домакини на работна среща с министъра на труда и обществената политика Деница Сачева и изпълнителния шеф на Агенцията за обществено подкрепяне Румяна Петкова.
В първата част на срещата, екипът на кмета Иван Кадев дискутира с министър Сачева проблем, подложен от родители на деца с увреждания, за основаване на обществен център от вида на предпазените жилища на хора с увреждания след навършване на 18-годишна възраст, които не могат да получават грижи в домашна среда. Министър Сачева пое ангажимент тази поръчка да бъде включена в изготвяната Национална карта на обществените услуги за финансиране с държавни средства. Изграждането на подобен център в Банско е допустимо да стане в къси периоди.

Община Банско е една от общините в страната, където се оферират максимален брой разнородни обществени услуги, които обгръщат всички възрастови групи. Кметът Иван Кадев удостовери уговорката на общинската администрация тези услуги да се развиват и през този мандат броят им да нарасне.
„ Отношението на обществото към хората в неравностойно състояние е мерило за неговата просветеност и зрялост. В община Банско има основани положителни условия и имаме положителни вероятности в обществената област. Ангажирани са доста хора с добър потенциал и подготовка и към този момент нямаме съществени проблеми. Няма да оставим в потребност съгражданите ни – това са нашите родители, нашите деца и близки. През 2020 година от общинския бюджет са заделени за дофинансиране на обществените действия съвсем половин милион лв.. Ще продължаваме да търсим решения посредством лични благоприятни условия, европейски стратегии и с финансиране от страната. Има кадрови проблеми с някои експерти, като медицинските сестри, с които не можем да се оправим сами ”, съобщи кметът на Банско.

Във втория стадий на срещата взеха присъединяване шефове и чиновници на обществени звена от общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда. В препълнената зала на Посетителския информативен център в гр.Банско имаше представители на неправителствения бранш, родители и близки на лица с увреждания, ползватели на обществени услуги и доста жители. Гл.експерт по филантропични действия в Община Банско Йорданка Цакова направи мултимедийна презентация напредлаганите 18 обществени услуги на територията на общината.

В своето изявление пред аудиторията и в отговор на въпроси от присъстващите, министър Деница Сачева показа проблемите и вероятностите в обществената политика. Като един от главните фактори, който рефлектира върху реализирането на всички проекти и планове, тя уточни човешките запаси. „ В момента има абсурд – има потребност от нови услуги, има опция да се разкрият, а няма кой да работи в тях. Много общини се въздържат да откриват нови действия, тъй като не могат да ги обезпечат с фрагменти ”, уточни министър Сачева, като даде за образец фрапантно намалелия брой кандидат-студенти за специалностите по обществените действия в универститетите. Но освен висшите експерти са незадоволителни. Липсват и такива с по-ниска степен на подготовка. Затова ще се вкара верификация на обществени умения. Сертификатът за това ще дава опция за работа в обществените услуги на по-ниските равнища, където дефицитът на фрагменти е още по-голям.
Министър Сачева и съпътстващите я посетиха три от обществените звена, предлагащи услуги в гр. Банско – Дневен център за деца и младежи с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – седмична грижа и Защитени жилища 1 и 2.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР