Кметът на Ню Йорк нарича действията на 10 души, арестувани за блокиране на автобус, превозващ мигранти, „грозен“ отговор на кризата

...
Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс в сряда нарече действията
Коментари Харесай

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс в сряда нарече действията на 10 души, арестувани за блокиране и „бълване на омразни думи“ в автобус, превозващ мигранти на Стейтън Айлънд, като „грозен“ отговор на продължаващата криза.

Арестите дойдоха в момент, когато в южния граничен регион се наблюдава скок в преминаването на мигранти, като градовете Ел Пасо, Тексас, и Сан Диего, Калифорния, изпитват нарастващи вълни от новодошли през последните дни.

Ню Йорк се превърна в епицентър на кризата, след като броят на новопристигналите търсещи убежище от пролетта на 2022 г. насам надхвърли 100 000 миналия месец. Предвижда се разходите да достигнат до 12 милиарда долара през следващите години, тъй като хората се редят на опашка в търсене на жилища и други основни услуги.

Адамс каза пред филиала на CNN NY1 News, че протестиращите, блокиращи движението и блъскащи автобуса с мигранти в района на Мидланд Бийч на Стейтън Айлънд във вторник вечерта, представляват „грозна демонстрация на това как се справяме с кризата“.

Група мигранти, които са преминали в САЩ от Мексико в Игъл Пас, Тексас, са водени от граничен патрул на 25 август 2023 г. (Снимка от SUZANNE CORDEIRO / AFP) (Снимка от SUZANNE CORDEIRO/AFP чрез Getty Images) Група мигранти, преминали в САЩ от Мексико в Игъл Пас, Тексас, са водени от граничен патрул на 25 август 2023 г. (Снимка от SUZANNE CORDEIRO / AFP) (Снимка от SUZANNE CORDEIRO/AFP чрез Getty Images) Suzanne Cordeiro/AFP/Getty Images

Полицията на Ню Йорк каза на CNN, че 10 души са задържани. Един човек е задържан за нападение, а други девет са получили призовки за хулиганство.

Полицията каза, че сблъсъкът се разследва.

Адамс каза пред Fox 5, че протестиращите блъскаха автобуси и бълваха „омразни думи към етническите групи“.

Кметът осъди действията на протестиращите по филиала на CNN PIX 11, като каза, че „те сгрешиха да действат по този начин и ние няма да позволим това да се случи“.

Адамс отбеляза, че докато президентът Джо Байдън е в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, той има „възможност … да разгледа хотел Рузвелт“ в Манхатън – който е център за хуманитарно реагиране при извънредни ситуации и помощ, създаден в отговор на продължаващите нарастване на търсещите убежище.

Причините, поради които хората мигрират в САЩ, са много различни, според експерти, като някои бягат от насилие, докато други търсят икономически възможности или да се съберат с членове на семейството, които вече са тук.

В Тексас Ел Пасо е на „прага на трета вълна“ от пристигащи мигранти, тъй като капацитетът на приютите в района е преизпълнен, каза заместник-директорът на Центъра за възможности за бездомни Джон Мартин пред CNN в понеделник. А в Калифорния около 2000 мигранти са пристигнали в Сан Диего през последните няколко дни, съобщиха за CNN от Правния център на защитниците на имигрантите по-рано тази седмица.

Conor Powell, Taylor Romine, Norma Galeana и Krecyte Villarreal от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР