Кметът на Несебър Николай Димитров положи клетва в понеделник, за

...
Кметът на Несебър Николай Димитров положи клетва в понеделник, за
Коментари Харесай

Кметът на Несебър встъпи в длъжност с белезници

Кметът на Несебър Николай Димитров постави клетва в понеделник, с цел да стартира четвъртия си мандат. Този път обаче той го направи и в качеството си на задържан. Димитров беше докаран под ескорт и с белезници от София в Несебър, с цел да взе участие на първото съвещание на новия общински съвет в града. За полагането на клетва като кмет белезниците му бяха свалени.
Дни преди локалните избори кметът и двама общински съветници бяха арестувани по обвиняване в пазаруване на гласове. Димитров бе определен за нов мандат още на първи тур, до момента в който самият той бе в ареста.
Церемонията по встъпването му в служба бе също толкоз трагична. Тя се организира в препълнената зала на общинския съвет, до момента в който пред общината се бе събрал митинг в поддръжка на Димитров. Митингът беше проведен от инициативния комитет, който издигна кандидатурата му за нов мандат.
С възгласи " Свобода " хиляди поданици на общината показаха поддръжката си към кмета. Николай Димитров благодари през сълзи на своите съграждани и сподели, че те не са се поддали на " тази провокация и гнусна конспирация " против него.
" Той ще постави клетва на химна на България с белезници и за какво би трябвало да водим постоянно определен кмет под ескорт? В случая са му нарушени правата на жител и на постоянно определен кмет ", сподели пред БНР Яни Николов от инициативния комитет, издигнал Димитров.
" Не може един човек, който е определен с 8000 гласа, да бъде упрекван непозволено, съгласно мен ", добави различен човек от комитета - Петър Козаров. Според участници в митинга " не може да се приказва за пазаруване на гласове при такава голяма поддръжка за арестуваните ".
Въпреки че постави клетва като кмет, Димитров не може да извършва функционалностите си от ареста. Той ще би трябвало или да уточни собствен заместител, който да управлява общината, или общинският съвет да избере краткотрайно изпълняващ длъжността.
Адвокатът на Николай Димитров - Ина Лулчева, написа писмо до Специализираната прокуратура, в което изиска да бъде изменена мярката му за неотклонение, с цел да може той да встъпи в служба.
Тя подсети, че става дума за либерален избор на жителите и в случай че той не може да поеме функционалностите си, то това би било сменен избор. Във второ писмо до спецпрокуратурата Лулчева изиска неотложно той да бъде освободен от ареста, а постановлението за привличането му като обвинен за пазаруване на гласове да бъде анулирано като издадено от незапознат орган.
" Ако имаше настояща и действително работеща в полза на закона и жителите прокуратура, която желае да съблюдава закона, трябваше да ми бъде отговорено в тридневен период. До момента нямам отговор. Това е безусловно в нарушаване на закона. Прокуратурата си разрешава в нарушаване на закона да се прави все едно тези молби не съществуват ", уточни юрист Лулчева пред БНР.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР