Кметът на Несебър Николай Димитров е държан незаконно в ареста,

...
Кметът на Несебър Николай Димитров е държан незаконно в ареста,
Коментари Харесай

Адвокатът на кмета на Несебър обвини спецсъда в незаконно задържане

Кметът на Несебър Николай Димитров е държан нелегално в ареста, твърди юристът му Ина Лулчева. Димитров е обвинен за присъединяване в проведена незаконна група за пазаруване на гласове. Въпреки това той завоюва изборите в своята община и в понеделник встъпи в служба, откакто полицейски ескорт го докара с белезници в морския град от София.

„ Той стои сега без съображение в ареста “, съобщи Лулчева пред bTV. И добави, че не може да се предвижда какъв брой дълго ще бъде арестуван, защото „ когато нещо е без съображение, нелегално, не може да се направи прогноза. Прогноза се прави, когато законът дава разписание по какъв начин да се работи “. Тя сложи под подозрение извършеното против Димитров следствие поради бързината, с която беше арестуван, макар че нямало други доказателства против него с изключение на свидетелски показания. „ Това значи, че задържането има различен темперамент - политически. Аз го назовавам интервенция в изборите “, отсече юристът. И уточни, че всички обвинени в Несебър, които не са спечелили вота, били освободени, а тези, които са съумели, били оставени в ареста.

Според Лулчева невижданото в тази ситуация е, че с него се занимавали профилираните съд и прокуратура, които нямали пълномощия да работят по закононарушения против политическите права на жителите. Като мотив тя посочи Решение №10 от 2011 година на Конституционния съд, с което се изключват сходни престъпления от обсега на спецсъда. „ Причината да отиде делото в профилирания съд е, че само там щеше да бъде несъмнено, че ще бъдат арестувани. Друг съд не би ги задържал “, счита юристът.

Междувременно от държавното обвиняване оповестиха, че наблюдаващият прокурор по делото ще реши дали Димитров ще бъде отхвърлен от служба. „ Прокуратурата не може да преценя дали някой си извършва отговорностите, с цел да ги маха. Прокуратурата може да го в профил, в случай че е направил закононарушение в качеството, което заема, и това качество препятства следствието. Той е обвинен за закононарушение не в качеството на кмет и изборите са завършили “, разяснява Лулчева. По думите й няма ограничавания Димитров да дава заповеди и да подписва документи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР