Кметът на небезизвестното плевенско село Буковлък започна своя пети мандат.

Кметът на небезизвестното плевенско село Буковлък започна своя пети мандат. ...

Кметът-шериф от Буковлък започна петия си мандат.


Кметът на небезизвестното плевенско село Буковлък започна своя пети мандат. Росен Русанов беше избран още на първия тур на изборите с над 80% от гласовете. Наричат го кметът - шериф, а хората от селото безрезервно го подкрепят на избори. Той обаче признава, че на всеки вот те продават гласовете си на различни партии.

Повече за Росен Русанов вижте в репортажа на Елиана Димитрова.

Росен Русанов, кмет на село Буковлък: И се блъскаш като Дон Кихот с вятърните мелници в общи линии.
Той винаги е облечен в камуфлажна униформа и е с пистолет на кръста. Ходи на лов за глигани, а в селото с една дума разрешава всички спорове. Наричат го кметът - шериф.
Росен Русанов, кмет на село Буковлък: Те медиите го измислиха това като цяло, защото бях полицай много години и си работя повече по този начин.
Росен Русанов бил шест години полицай в Буковлък. После още 15 кмет. Самият Буковлък е с повече от 4 000 жители, 70 %, от които са роми. Третото по големина село в Северна България. Росен казва, че след 20 години работа вече е уморен.
Росен Русанов, кмет на село Буковлък: Бях на ръба вече да се отказвам, защото много трудно се случват нещата, по много причини, най- вече, че няма комуникация с институциите... Хората, които се появиха, че се кандидатират за кметове видях какво се случва, те бяха четири кандидата общо, че това нещо, което е създадено ще се съсипе за три дена и айде наново.
Самите хора от селото създали Инициативен комитет и го поставили пред свършен факт.
Теодора Караманова, село Буковлък: Няма кражби, няма сбивания, просто е много точен ... Без него мисля, че селото няма да е същото. Гошо Бенов, село Буковлък: Цялото село сме много доволни от него, си гледа работа много добре. Един път ми даде пет лева, че хляб нямах и даже не ги иска.Митко Караманов, село Буковлък: Няма такъв, няма такъв кмет, много добър човек, влиза в положението, нямаш дърва докарва ти дърва. Е това е силен човек, силен...
И както се казва, всичко щеше да е наред, ако в кацата с мед нямаше и малко катран. Хората от селото редовно продават гласовете си на избори.
Росен Русанов, кмет на село Буковлък: Основно от големите политически партии и най- вече такива общински съветници, когато са местни избори... Хората са на прага на мизерията... и съответно за едни избори те гледат на това като един вид субсидиране от ето такива хора, които идват и насила им бутат пари.
Русанов казва още, че кандидати за общински съветници давали по 50 лева на 400 души и си купували поста. А ромите, включително и тези в секционните комисии, били неграмотни и партиите ги използвали.

Иначе кметът се оплаква от ниския бюджет на селото, казва и че никой от Плевен не се интересува от проблемите на Буковлък. А дали ще има има следващ мандат? Може би... ако хората отново не му позволят да се оттегли ...
Двама души са арестувани в плевенското село Буковлък за купуване на гласовеДвама души са арестувани в плевенското село Буковлък за купуване на гласове
Осем досъдебни производства за купуване на гласове са образували от районната прокуратура в Плевен. По обяд двама души бяха арестувани в плевенското с...

Източник: bnt.bg