Кметът на Ловеч Корнелия Маринова публикува днес обръщение по повод

...
Кметът на Ловеч Корнелия Маринова публикува днес обръщение по повод
Коментари Харесай

Корнелия Маринова: Никога няма да забравим жертвите в комунистическия лагер Слънчев бряг

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова разгласява през днешния ден послание във връзка обичайното възпоменание към жертвите на комунистическия режим. То се провежда от жителите на града към този момент повече от 30 години. В изказването си тя отбелязва, че за първи път поклонението ще бъде в усамотение, поради оповестената зараза от ковид у нас.
Вижте цялостния текст на обръщението:
Заради оповестената зараза от COVID-19 тази година не можахме да проведем обичайното шествие-поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим до концлагера „ Слънчев бряг ” край Ловеч. За първи път от 31 години всеки от нас ще се поклони в усамотение, в дома си или на работното място. Защото не сме не запомнили жертвите!
Заплахата, която е надвиснала над нас е огромна, само че с общи старания ще я преодолеем. Затова Община Ловеч и аз като Кмет се включваме в онлайн самодейността на фондация „ Истина и памет “, с цел да почетем жертвите онлайн. Можете да го извършите в особено основаната за това страница „ Поклонение пред жертвите на комунизма в лагера край Ловеч` 2020 година “
Епидемията ще премине и точно полезностите ни - като хора и като общественост, ще ни оказват помощ да се оправим с следствията.
Поклон пред жертвите на незаконния комунистически режим! Пред тези, които минаха и бяха убити в лагера „ Слънчев бряг “! "
Припомняме, че „ Слънчев бряг “ е бил лагер за политически пандизчии край Ловеч.
Според " Уикипедия " откакто през август 1959 година Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия взима решение да закрие лагера „ Белене “ на остров Персин, със единодушието на висшето комунистическо управление МВР-ДС основава нов лагер – отделение 0789 на „ Въдворяване и Изселване “, Министерство на вътрешните работи, Ловеч. Намира се в каменната кариера край Ловеч. Лагерът е наименуван Трудовата група, става прочут като лагера „ Слънчев бряг “ (1959 – 1962). Името му, което препраща към черноморския курорт „ Слънчев бряг “, е употребявано нарицателно от комунистическите управляващи за опасност и предизвестие против тези, които са дръзнали да надигнат глава.
То е под управлението на отделение 1248 „ Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) “ на Министерство на вътрешните работи, а от лятото на 1961 година – на отделение 10 001 на Министерство на вътрешните работи.
Той е конфиденциален и един от най-жестоките лагери в България. В лагера без съд и присъда са въдворявани хора по най-различни аргументи като „ подривно-диверсионна активност “, описване на вицове против комунистическите управници, някогашни депутати-земеделци, както и младежи, изпратени от локалните ръководства на Народната милиция като „ хулигани “ (обвинявани за това че носят тесни панталони или слушат западна музика).
През септември 1961 година дамите от лагера, към 150 на брой, са преместени в с. Скравена. Лагерът край Ловеч е закрит през април 1962 година, откакто инспекция на висшето комунистическо управление открива нарушавания на закона, тежък режим и физическо принуждение, само че от никого не е потърсена наказателна отговорнос
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР