Кметът на Козлодуй Маринела Николова се опита да омаловажи и

...
Кметът на Козлодуй Маринела Николова се опита да омаловажи и
Коментари Харесай

Маринела Николова опита да замаже тежки нарушения на закона при озеленяването на Козлодуй

Кметът на Козлодуй Маринела Николова се опита да омаловажи и искрено да спести констатациите в отчета след инспекция на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) във връзка с озеленяването, осъществена в интервала 04.10.2018 година – 18.01.2019 година В преднамерено изказване, оповестено в формалната интернет страница на Общината, Маринела Николова назовава констатациите на АДФИ „ пропуски в озеленяването “, като напълно отчасти и доста лустровано признават виновност. Истината е, че в този случай не може и да става дума просто за „ пропуски “, а за установени престъпления, които сами по себе си приказват за работата на общинската администрация и тази на кмета и то единствено в една наранена област – озеленяването. Вероятно и тази нищожно и точно орязана информация щеше да бъде спестена на обществеността, в случай че не беше проявен публичен и медиен интерес за инспекцията на АДФИ.
В интерес на истината, в полза на информираността на обществеността и в полза на правото на жителите на общината да знаят защо и по какъв начин се харчат публични средства, ние предоставяме това, което кметът Маринела Николова спести и опита да позамаже.
На 01.11.2018 година в Община Козлодуй е постъпило писмо от Директор на „ Агенция за държавна финансова ревизия “ за установени нарушавания по член 101, алинея 1 от Закона за обществените финанси, член 56, алинея 2 от Постановление на Министерски съвет (ПМС) №380/29.12.2015 година за осъществяване на Държавния бюджет на Република България за 2016 година, чл.13, алинея 3 от Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш и член 24, алинея 1 от Закона за счетоводството.
За откритото нарушаване по член 56, алинея 2 от Постановление на Министерски съвет №380/29.12.2015 година е формиран акт за определяне на административно нарушаване на отговорно длъжностно лице. Акта е формиран при осъществена инспекция за правомерност на регистрираните през 2015 година, 2016 година и 2017 година разноски на бюджетни средства за дейностите по зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища, във връзка със съблюдаване на нормативната уредба в региона на публичните поръчки, подписаните контракти, осъществяването им и заплащанията по тях.
На 11.03.2019 година в община Козлодуй е постъпило писмо от Директор на „ Агенция за държавна финансова ревизия “ с прибавен отчет с № ДИ4ВР-1/18.01.2019 година и умозаключение към него от 08.02.2019 година В констатациите в отчета са отразени нарушавания по Закона за публичните поръчки (ЗОП), по Закона за обществените финанси (ЗПФ) и член 24, алинея 1 от Закона за счетоводството.
За откритите нарушавания на Закон за обществените поръчки /отм./ и Закон за обществените поръчки са формирани 4 акта за определяне на административни нарушавания на отговорно длъжностно лице. Наказанията са за това, че Маринела Николова, в качеството й на кмет на Община Козлодуй и възложител на публични поръчки не е приложила планувания в закона ред за възлагане на социална поръчка за избор на реализатор.
За нарушаванията на чл.128, алинея 2 от ЗПФ са формирани 3 акта за определяне на административни нарушавания на виновното длъжностно лице. Наложените санкции са за осъществени разноски, които не са предвиждани в годишните бюджети на Община Козлодуй.
За нарушаванията на член 24, алинея 1 от Закона за счетоводството са формирани 4 акта за определяне на административни нарушавания на отговорно длъжностно лице и на Общината, като юридическо лице. Наказанията са наложени за представяни пред Министерство на финансите финансови доклади, които не показват правилно и почтено имущественото и финансовото положение на община Козлодуй, за което отговорност носи кметът на Общината Маринела Николова.
Това са голите, къси и ясни обстоятелства от инспекцията на АДФИ във връзка с озеленяването. Това, което беше спестено на обществеността в по този начин нареченото изказване на Маринела Николова, са общо 12 /дванадесет/ формирани акта, от които, даже за мощно преднамерен човек, излиза наяве, че управлението на Община Козлодуй работи без да зачита и в нарушаване на законите на страната.

Колко коства озеленяването?
Друга тематика са неточно изнесените числа за разходваните целеви средства по член 62, алинея 1 от ЗДМТ.
В т. 2.1 от Доклада на АДФИ, е ясно записано:
„ Напрактика осъществените през 2016 година разноски за озеленяване, в размер общо на 194 120,05 лева ., които не са планувани в годишния бюджет на Общината за активност 622 „ Озеленяване “, според Единната бюджетна кавалификация, е нарушена императивната норма на член 128 от Закона за обществените финанси, разпореждаща, че не се позволява осъществяването на разноски, натрупването на нови отговорности за разноски и/или поемането на задължения за разноски, както и започването на стратегии или планове, които не са планувани в годишния бюджет на Общината “.
И още:
„ В случая, осъществените разноски за озеленяване на териториите за публично прилагане, за интервала от 01.01.2016 година до 31.12.2016 година на обща стойност 194 120,05 лева , които не са планувани в годишния бююджет на Община Козлодуй за 2016 година, отговорност следва да носи Маринела Николова, в качеството си на кмет на Общината и първокачествен разпоредник с бюджет, според чл.11, алинея 3 от Закона за обществените финанси. “
Почти същите са констатациите и в т. 2.2 от отчета, касаещи парите за озеленяване през 2017 година, единствено цифрите нарастват:
„ В случая, за осъществените разноски за озеленяване на териториите за публично прилагане, за интервала от 01.01.2017 година до 31.12.2017 година, на обща стойност 313 091,16 лева , които не са планувани в годишния бюджет на Община Козлодуй за 2017 година, отговорност следва да носи Маринела Николова, в качеството и на кмет на общината и първокачествен разпоредник с бюджет, според чл.11, алинея 3 от Закона за обществените финанси. “
В т. 2.3 в отчета още веднъж е посочено, че разноските за озеленяване и през 2018 година не са залагани в бюджета. Трябва да се означи, че парите харчени за това са единствено за първите девет месеца на годината:
„ В случая, за осъществените разноски за озеленяване на териториите за публично прилагане, за интервала от 01.01.2018 година до 30.09.2018 година, на обща стойност 235 620,49 лева, които не са планувани в годишния бюджет на Община Козлодуй за 2017 година, отговорност следва да носи Маринела Николова, в качеството й на кмет на общината и първокачествен разпоредник с бюджет, според чл.11, алинея 3 от Закона за обществените финанси. “
Цифрите и това по какъв начин са били харчени не се нуждаят от никакъв коментар – те са повече от красноречиви. Средствата за озеленяване нито са били планувани в бюджета, харчени са в нарушавания на законите, а на всичко от горната страна и материалите са купувани без да има нито една социална поръчка за доставката на цветенца, шубраци и прочие зеленина.

Липса на скъпи растения
Всичко това кметът Марина Николова назовава „ обстановка “ – като че ли е отвън властта й спазването на законите и отново пробва да замаже обстоятелствата с пояснения от рода на това какъв брой броя и типа растения са доставени за трите години. Докладът на АДФИ обаче е безсърдечен и безапелационен:
„ При финансовата ревизия се извърши инспекция на място за съществуването на засадени на територията на Козлодуй дървета и шубраци, доставени по фактура №55-11/2017 от 10.11.2017 година от разсадник „ ЖИЧА “, гр. Велики Шильоеговац, република Сърбия, на стойност 5190 евро /10 162,02 лева./.
От доставените по фактура №55-11/2017 от 10.11.2017 година общо 1171 бр. дървета и шубраци, при документираната с КП №1 от 7.11.2018 година инспекция се откриха налично общо 751 бр., от които 101 бр. дървета и 650 шубраци или общо 420 бр. по-малко от доставените “.
На тази констатация година по-късно в документално пояснение до АДФИ Станислава Иванова – уредник по труда, ръководеща звено „ Озеленяване “ в Оперативна програма „ КД “, изяснява, че всичките 1171 шубраци и дървета от, забележете, сръбския разсадник са били разтоварени в началото в базата „ Автотранспорт и машинизация “ на Оперативна програма „ Комунална активност “ и след това през ноември били засадени част от тях – 101 дървета и 851 шубраци. 2 дървета и 108 шубраци кой знае за какво са били засадени измежду зима през декември. Останалите пък били употребявани за замяна на към този момент засадените, при положение, че те са откраднати, счупени или изсъхнали. Липсите също са оправдани с недобросъвестните жители и неприятното време. Това е обяснението на администрацията – то не се нуждае от коментар, както и фактът, че повече от една трета от доставените от Сърбия растения за 10 162 лв. година по-късно към този момент ги няма .

Липсващите публични поръчки и "изгодните покупко-продажби "
В изказването си кметът Маринела Николова великодушно признава, че за скъпото озеленяване не са провеждани публични поръчки и че виновността за това е напълно „ наша неточност “, а след това дава обещание „ от тук насетне ще бъда изключително деликатна и прецизна “. Това заричане за внимание и точност обаче се дава навръх фона на спестената информация от отчета на АДФИ за всичките престъпления, които кметът е позволил. Маринела Николова даже се пробва да внуши, че в отчета нямало подозрения за корупция, ами те просто търсели да изберат най-изгодните предложения и разнородни типове насаждения. Остава напълно открит въпроса дали от нелепост или поради интерес не са провеждани публични поръчки и не са спазвани законите на страната.
До какъв брой „ преференциални “ са били тези покупко-продажби написа в отчета на АДФИ:
„ Във фактурите за доставка или в приложени към тях предавателно-приемателни протоколи са разказани типовете и количествата закупени материали, като се изключи фактура №0000001934/19.04.2016 година, издадена от „ Ботаническа градина – Пловдив “ ЕООД, гр. Пловдив, за закупени от община Козлодуй 1 брой „ Декоративна растителност “, на стойност 4 570,00 лева с Данък добавена стойност . С по този начин дефинираното название на стоката „ 1 бр. „ Декоративна растителност “ от фактурата, не излиза наяве какви типове растения и в какви количества са били доставени. Във фактурата като адресат на стоката от страна на общината е посочен кметът Маринела Николова и е положен нейният автограф. Към фактурата няма прибавен протокол или различен документ, от който да е видно, какви съответно типове и количества декоративна растителност са били доставени. “
„ Липсата на съответна информация, какви типове и количества растения са доставени по фактура №0000001934/19.04.2016 година, по какъв метод са осъществени доставката и фактическото и предаване от страна на „ Ботаническа градина – Пловдив “ ЕООД, гр. Пловдив на община Козлодуй и неналичието на информация за засаждането на тези растения, дадоха съображение за подозрение по отношение на достоверността на сделката„ , написа ясно и изрично в отчета на АДФИ. Инспекторите обаче са създали насрещна инспекция по въпросната фактура, която е открила, че „ Ботаническа градина – Пловдив “ е продала на община Козлодуй 10 бр. палми „ Феникс “, с цена 457 лева всяка. След писмените пояснения на шефа на пловдивската компания Кирил Донов, в отчета е посочено: „ Към писменото пояснение, с изключение на фактура и стоковата квитанция са приложени: фактура, с която палмите са закупени на 01.04.2016 година от Италия, на 100 евро единична цена ; копие от дневника на продажбите за м. април 2016 г.; в който са разказани посочените фактури; месечната Данък добавена стойност декларация за април 2016 година, по която е начислен и импортиран дължимият Данък добавена стойност “.
Толкова за преференциалните покупко-продажби, при които палма се купува на повече от двойно по-скъпа цена и то без социална поръчка. Всеки крепко мислещ човек мощно би се усъмнил в нелепите пояснения по тематиката на кмета Маринела Николова и още веднъж подчертаваме, че тук става дума единствено за озеленяването. Можем единствено да си представяме какво е в останалите браншове на общинското ръководство.
Институции не престават да ревизират и работят по подадени сигнали и доказването на престъпления, било то административни или пък такива, за които към този момент се търси отговорност по Наказателния кодекс.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР