Кметът на Костенец Радостин Радев е обещавал 30 000 лв.

...
Кметът на Костенец Радостин Радев е обещавал 30 000 лв.
Коментари Харесай

Кметът на Костенец взимал 10%, този път обещал 30 000 лв. на общински съветници

Кметът на Костенец Радостин Радев е обещавал 30 000 лева на общински съветници, с цел да гласоподават избрани решения, които са в полза на кмета. Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев за арестувания кмет на Костенец.

По думите на Гешев това е забавна " корупционна " обстановка, която дава неприятен образец на сътрудниците си - вместо да получава, дава обещание.

Иначе кметът на Костенец е взимал по 10% от всяка една социална поръчка.

Според Гешев във всеки един дребен, междинен и огромен град се знае какво се случва и кой какво прави.

Решението на Общинския съвет в Костенец, което е минало на 14 юни, предпоставяло упълномощаване на кмета на Костенец да подпише запис на заповед на Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) с оглед пускане на заплащанията по осъществяванията на публичните поръчки. Лицето, което е съизвършител на кмета, е шеф на комерсиалното сдружение, спечелило публичната поръчка за реорганизация на главно учебно заведение в Костенец. Другото лице, което не е длъжностно по смисъла на закона, е подсигурило, че парите ще бъдат платени, като е издал запис на заповед на името на общинския консултант за същата сума, която е била обещана, изясни наблюдаващият прокурор по делото Десислава Христова. Общинският консултант не е бил от групата, която поддържа кмета.

В резултат на осъществените дейности от последните дни предметът на следствието ще бъде уголемен. Обвиненията са по два проблема. Единият случай касае длъжностно заграбване за сумата от 17 000 лева от общинско дружество, а втория случай - занемареност от страна на кмета. Съучастикът на кмета е шеф на комерсиално сдружение, спечелило социална поръчка.

При претърсванията в кабинета на кмета са открити и муниции, които са държани в нарушаване на нормативните разпореждания. Намерено е и огнестрелното му оръжие, което е законно притежавано, само че също не се съхранявало по открития ред.

В хода на следствието прокуратурата се натъкнала на други непозволени дейности, за които следва детайлно изследване и събиране на доказателства в това число и за откритите муниции и законно притежаваното оръжие на кмета, обясни Христова.

Утре или вдругиден ще се вземе решение каква да бъде мярката за неотклокнение на двамата, които са привлечени към отговорност.

Гешев прикани жителите да подават сигнали за корупционни закононарушения, за които имат данни. " Герои са хората, които подават такива сигнали, като да вземем за пример по случая " Младост " и по случая Пловдив, очевидеца по делото КТБ.

По думите му те имат поддръжката на правосъдната система, само че търпят разнообразни негативи, които им се изсипват на главата след всеки един случай ".

Гешев се надява да има от ден на ден хора, които да подават сигнали за осъществени престъпения. Той е сигурен, че позитивната наклонност на подаване на такива сигнали ще продължи, тъй като самите хора виждат резултата от своята активност.

От своя страна Гешев благодари на Столична дирекция на вътрешните работи за работата, тъй като за следващ път прокуратурата ги " употребява ", само че, по думите му, Столична дирекция на вътрешните работи " ще би трябвало да ги поизтърпят още малко, тъй като взаимоотношението ще продължи в същата посока ".

Припомняме, че на през вчерашния ден стана ясно, че полицията ревизира кметът на Костенец. Малко по-късно той беше арестуван с обвиняване за обещан рушвет на общински консултант.

Припомняме, към момента в ареста е кметът на пловдивския регион Северен Ральо Ралев. Той бе задържан на 30 май по обвиняване в корупция.

На 20 март бе задържан и по-късно освободен кметът на Червен бряг. По думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев кметовете би трябвало " да си ъпдейнат обстановката ".

Преди година обществено бе задържана в центъра на София кметицата на регион " Младост " Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Аресът им тогава продължи към 10 часа. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР