Кметът на канадската столица Отава Джим Уотсън призова федералните власти

...
Кметът на канадската столица Отава Джим Уотсън призова федералните власти
Коментари Харесай

Кметът на Отава поиска помощ от федералните власти заради протестиращите шофьори

Кметът на канадската столица Отава Джим Уотсън прикани федералните управляващи за помощ, с цел да се постави завършек на митинга на водачите на камиони против санитарните ограничавания, въведени поради пандемията. Протестът в Отава продължава към този момент 10-и ден, предава Франс прес.

Протестиращите са пред Народното събрание и под прозорците на канцеларията на премиера Джъстин Трюдо. Между 400 и 500 камиона към момента блокират центъра. Според кмета на Отава обстановката е отвън надзор. В града остават блокирани някои пътни артерии, магазините са затворени, а протестиращите са си устроили спонтанни лагери за смут на жителите.

Противниците на митинга завоюваха през вчерашния ден правосъдна борба. Висшият съд в провинция Онтарио постанови протестиращите да престанат да надуват клаксони. Някои от жителите бяха внесли групов иск против уредниците на митинга и поради хаоса, провокиран от протестното придвижване. Те желаеха към 10 милиона канадски $ за нанесени вреди (7 милиона евро).

Премиерът Джъстин Трюдо пък съобщи, че митингът би трябвало да престане. Той разкритикува тактиките на стачкуващите и напомни, че Канада е минала през пандемията, като е била единна и малко на брой протестиращи, които скандират и размахват свастики, не дават визия какви са канадците.

Канадците съблюдават значително ограниченията против Ковид-19, а 79 % от подобаващото за имунизация население е с по две дози от имунизациите против Ковид-19. Но неотдавнашни допитвания демонстрират, че измежду хората нараства фрустрацията от рестрикциите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР