Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу критикува проекта за изкуствен канал,

...
Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу критикува проекта за изкуствен канал,
Коментари Харесай

Кметът на Истанбул отхвърля проекта на Ердоган за канал, заобикалящ Босфора

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу подлага на критика плана за неестествен канал, който да заобиколи Босфора, и го дефинира като " злополука ", съобщи ДПА. Имамоглу даде обещание да се бори с всички законови средства против плана, подкрепян от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Планираният 45-километров канал следва да свърже Мраморно с Черно море. Планира се каналът да минава през язовира Сазлъдере в европейската част на Истанбул и доста покрай езерото Теркос на север.

Тези два водоема обезпечават близо 29 % от водните потребности на Истанбул и ще бъдат изгубени, откакто солената вода се смеси с питейната, съобщи кметът Екрем Имамоглу. " Голяма част от Истанбул ще остане без вода. Няма различен различен източник наоколо ", уточни кметът.

Според него Истанбул " ще изгуби повърхностни и подземни водни запаси вечно ". Имамоглу цитира възражения на учени, съгласно които планът би довел до загуба на милиони квадратни места горски и аграрни земи.

Проектът значи също слагане в капан на осем милиона души от сеизмичен регион, какъвто е Истанбул, тъй като те ще се озоват на остров, уточни кметът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР