Кметът на град Девин Красимир Даскалов предложи иновативна идея за

...
Кметът на град Девин Красимир Даскалов предложи иновативна идея за
Коментари Харесай

Идея - такса смет да отпадне и да се начислява данък към стоките

Кметът на град Девин Красимир Даскалов предложи новаторска концепция за установяване и събиране на таксата за битови боклуци. Годишно общината отделя по към 370 000 лв. за сметопочистване. А събираемостта на налога в доста общински региони на България е сложна. За да се промени това, Даскалов и екипът му създадоха нов способ за пресмятане и събиране на таксата за битови боклуци.
Идеята е препоръчана на вниманието на Националното съдружие на общините (НСОРБ). " Въпреки че огромна част от кметовете я приветстваха, по неразбираема към този момент причина, предлагането към момента не намира поддръжка от Министерството на околната среда и водите и няма законодателна самодейност в тази посока. ", сподели пред Actualno.com Даскалов.
Самата концепция предлага освобождение от такса " боклук " за всички физически и юридически лица. Задължението ще отпадне, като такова, единствено в този си тип. Т.е. няма да се заплаща, както на този стадий - на база данъчна оценка. Идеята е на база пресмятане от браншови организации, да се вкара такса или налог (без значение от наименованието), която да бъде начислявана към всяка стока, сходно на Данъка върху добавената стойност.
" Изчисленията посочваха, че заплащането няма да надвишава 0,25%, което не би следвало да ощети никого и по никакъв метод. " , съобщи кметът на Девин. Градоначалникът изброи няколко резултата, които могат да бъдат реализирани, в случай че новаторската система бъде призната и въведена в употреба. Първо, таксата за битови боклуци ще се събира на момента. Защото всеки, влизайки в магазин и пазарувайки, ще я заплаща дружно със стоката, която си купува.
Вторият фактор е реализиране на правдивост - оня, който харчи по-малко средства, той ще заплаща по-малко. И назад - по-голямото ползване води до по-голямо количество акумулиран боклук и надлежно - по-висока такса.
Третият резултат, който би могъл да се реализира при използване на оферти способ, е обгръщане на групата от хора, които сега не могат да бъдат хванати. Това касае най-вече туристическите центрове, както в Девин, по този начин и на морето и в други български курорти. В момента се заплаща туристически налог, който туристите заплащат към хотелите, а те постоянно пропущат да върнат средствата назад в общината. Чрез новопредложената скица хотелиерите ще могат да бъдат освободени от таксата за боклуци и ще могат да употребяват икономисаните средства за спомагателна инвестиция.
Към момента, обаче, концепцията е единствено на стадий - показване, от страна на основателите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР