Кметът на германския град Кьолн обяви, че призивът на мюезина

...
Кметът на германския град Кьолн обяви, че призивът на мюезина
Коментари Харесай

В Кьолн разрешиха ислямският призив за молитва да звучи всеки петък

Кметът на немския град Кьолн разгласи, че апелът на мюезина занапред нататък ще може да звучи всеки петък поради " религиозната независимост ".

Според кмета на Кьолн Хенриете Рекер това е „ знак на почитание ", написа Le Figaro. В Кьолн има 35 джамии и занапред нататък те ще могат да приканват за молитва мюсюлманите всеки петък сред 12 и 15 ч. като част от двугодишен пилотен план. Това ще е позволено при изискване, че призоваването трае не повече от пет минути и че жителите в съответния квартал са осведомени авансово. Всяка джамия ще би трябвало да дефинира лице, което ще дава отговор за събирането на възможни недоволства за породените разстройства.
 Франция затвори поредна джамия поради коренен ислям Франция затвори поредна джамия поради коренен ислям
Френските управляващи закриха още една джамия на салафити край Париж. Този път в полезрението на правоохранителните органи попадна молитвен...

„ Кьолн е град на религиозната независимост и многообразие. Тези, които идват на основната гара, са посрещнати от катедралата и звъна на църковните камбани. Много поданици на Кьолн обаче са мюсюлмани “, написа кметът в Twitter.

Ислямските религиозни представители в Кьолн приветстваха решението. В немския град живеят 120 000 мюсюлмани, което е 12% от популацията му.

Германците обаче са настроени по-скоро враждебно към решението. Още предходната година при изследване на  Института за обществени науки Insa-Consulere 61% от тях се оповестиха срещу да се даде позволение за ислямския апел за молитва. В други прилежащи градове, като Дюрен или Мюнстер, това обаче е позволено от няколко години.

Някои немски политици също реагираха отрицателно на новината. Според Лале Акгюн от социалдемократическата партия това решение е поредна победа за политическия ислям в Германия.

Viel Diskussion wg des Modellprojekts -Ruf. Köln ist die Stadt der (religiösen) FreiheitVielfalt. Wer am Hbf ankommt, wird vom Dom begrüßt und von Kirchengeläut begleitet. Viele KölnerInnen sind Muslime. Den Muezzin-Ruf zu erlauben ist für mich ein Zeichen des Respekts
— Henriette Reker (@HenrietteReker)  Германските управляващи затвориха джамия, подкрепяща Ислямска страна Германските управляващи затвориха джамия, подкрепяща " Ислямска страна "
Германските управляващи не разрешиха ислямска асоциация и затвориха свързаната с нея джамия, като я упрекнаха, че поддържа групировката „ И...

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР