Кметът на Габрово Таня Христова е поискала общината да бъде

...
Кметът на Габрово Таня Христова е поискала общината да бъде
Коментари Харесай

Измерват качеството на въздуха в Габрово

Кметът на Габрово Таня Христова е поискала общината да бъде включена в графика за премерване на качеството на атмосферния въздух.

В писмо до Министерство на околната среда и водите, до Изпълнителната организация по околна среда /ИАОС/ и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Велико Търново тя е напомнила, че последните измервания на индикаторите за качеството на въздуха на територията на габровска община са осъществени през 2016 година и е поискала Габрово да бъде включено в графика за измерванията през 2020 година. Това заяви Десислава Сутева от общината.

В Русе 11 дни са дишали замърсен въздух

В писмото до държавните институции се споделя, че неналичието на измервания и на данни водят до неизясненост за настоящото положение на качеството на атмосферния въздух в община Габрово. Кметът се аргументира с обстоятелството, че община Габрово не разполага с информация, която да даде в отговор на сигналите и питанията на жителите за положението на въздуха в града.

В общината считат, че е неотложно да се разшири броят на пунктовете от Националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух. Те напомнят, че на територията на града действа Топлоелектрическа централа и макар неналичието на редовно измервани индикатори може да се допусна, че във връзка с главните замърсители обстановката в Габрово не се разграничава значително.
"Считам, че новата оперативна стратегия "Околна среда ", с изключение на да оказва помощ на градовете, които имат потвърдено сериозен проблем, би трябвало да бъде в поддръжка и на останалите градове, с цел да не се позволява превишаване на нормите на непорочност на въздуха ", показва кметът Таня Христова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР