Кметът на Добрич Йордан Йорданов извърши символичното зарязване на лозата

...
Кметът на Добрич Йордан Йорданов извърши символичното зарязване на лозата
Коментари Харесай

Кметът заряза лозата в „Стария Добрич“ и поведе хорото

Кметът на Добрич Йордан Йорданов извърши символичното зарязване на лозата в етнографския комплекс „ Стария Добрич “ и пожела изобилие. Той напомни, че Добруджа изхранва цяла България. След това Йорданов поведе празничното хоро, само че което се хванаха доста жители.

Обявени бяха премиите за най-хубаво бяло, розе и алено домашно вино. На тазгодишния конкурс се състезаваха 68 майстори на напитката на господ Дионис, чийто правоприемник в християнската ера е Трифон.

Специалната премия за специфична технология беше връчена на Илия Илиев. Той показа философията си:
Отдавна е известно на земята, че има положителни и божествени виновност, само че най-хубаво е виното, когато мъж го пие с хубава жена.
И когато заран се събудиш с главоболие от младо вино и от младо тяло, вземи и пий вино отлежало.

Съветът му е виното да се пие в добра компания, с другари. Той показа и тайната на технологията, научена от грузинци: Отделя се 1/3 от ширата, прибавя се към 100 грама хума и се загрява до 65 градуса. Така се изважда синьото от локалните сортове виновност и киселият усет, а виното става алено и искрящо. Слага се в бъчвата и се преточва три пъти. От 40 години се занимава с лозарство и в лозята му половината от сортовете са грузински.

За най-хубаво алено домашно вино беше отличен някогашният преподавател Васил Петков. Всяка година той налива към 250-300 литра вино и държи на качеството. Прави вино от каберне совиньон, мерло, а в последно време – сира. За добър резултат е значимо гроздето да е от добра годишна продукция, годината също да е добра, споделя майсторът.

Победител при белите виновност е Тодор Драгнев. Той взе участие в състезанието и с алено, и с розе, а при розето се класира на трето място. Технологията е фамилна загадка и се предава към този момент пет генерации. Самият той се занимава с винарство от 10 години. Служител е в общинската работа „ Земеделие “.
За най-хубав занаятчия на розе беше приет Стефан Николов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР