Кметът на джебелското село Търновци Сабри Али (59 г.) вероятно

...
Кметът на джебелското село Търновци Сабри Али (59 г.) вероятно
Коментари Харесай

Свалят от поста кмет на село с 60 души население, бил в конфликт на интереси

Кметът на джебелското село Търновци Сабри Али (59 г.) евентуално ще бъде свален от поста си. В Централната изборна комисия е предаден сигнал от КПКОНПИ, че имал компания преди да го изберат през 2015 година, само че тя е заличена едвам през август месец 2016 година
При встъпването си в служба обаче кметът е вписал, че не развива активност като едноличен търговец.
Справка в Търговския указател сочи, че към датата на избирането му е притежател на Едноличен търговец „ Джемка – Сабри Али “. По закон той е трябвало в едномесечен период от оповестяването на изборните резултати да предприеме дейности за преустановяване на комерсиалната си активност и да уведоми ръководителя на Общинския съвет в Джебел за това.
„ От края на 1996 година компанията е недействаща. Когато ме избраха за кмет, никой не ме посъветва какво да направя. Голямата ми неточност е, че при попълване на декларация за имотно положение съм вписал, че нямам компания. Просто аз съм не запомнил, че тя въобще съществува. Оттам идва цялата работа. Поради това мое недовиждане са създали тъжба против мен “, изясни Сабри Али.
Той описа, че за към две години излизал по пазарите да продава облекло и по тази причина е трябвало да записва компания.

„ Но се отхвърлих бързо, тъй като видях, че нищо не става. Замразих компанията към края на 1996 година . Тогава отпътувах за Турция и останах там за година и половина. След връщането ми от Турция тя си остана замразена. И щеше да бъде заличена, поради това, че дълго време няма активност. Но един другар ме посъветва и към края на 2011 година я пререгистрирах. След пререгистрацията обаче отново не е работила въобще. Като разбрах за казуса, незабавно я закрих, само че това стана в месец август 2016 година, със забавяне “, споделя Сабри Али.
Той е бил повдигнат от Движение за права и свободи и определен с 42 гласа на последните локални избори, 3 бюлетини са били недействителни. Бил е единствен претендент за кмет на Търновци и селото, което е към това кметство – Брежана . Постоянно живущото население в тях е към 60 души .
„ И да се нервирам в този момент, няма изгода. Допуснал съм неточност, вписвайки че нямам компания, а аз просто съм не запомнил за нейното битие. Ако имаше активност, аз най-малкото щях да я трансферира на различен човек. Но съм изключил изцяло, това ми е грешката. Каквото има да става, ще стане “, заключи Сабри Али.
По думите му локалните хора се занимават с отглеждане на животни някои, а други получавали по някой лев от дотации за земята.
„ Повечето са пенсионери. Млади и да има регистрирани в селото, те са в чужбина. Когато излизат стратегии за младежи, не мога да намеря кого да назнача. През зимата за опесъчаване едвам намирам човек. Добре, че един има, който лятото е на сезонна работа и зимата се връща “, добавя кметът на Търновци.
Жалбата в ЦИК е подадена от Фирдес Мехмед – общински консултант от Движение за права и свободи в Джебел и ръководител на непрекъснатата комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество към Общински съвет.
Тя моли ЦИК да направи инспекция по изложените от нея обстоятелства и условия с оглед преустановяване на пълномощията на Сабри Али като кмет .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР