Кметът на Бургас Димитър Николов представи днес обновената сграда на

...
Кметът на Бургас Димитър Николов представи днес обновената сграда на
Коментари Харесай

Откриха новия Център за обществена подкрепа в Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов показа през днешния ден обновената постройка на улица " Филип Кутев " № 11, в която от септември ще се обитава новият Център за социална поддръжка в Бургас. Старата, неизползваема и пустееща с години постройка към този момент е изцяло преобразена, съвременно обзаведена и оборудвана за потребностите на обществения център.
Той е с потенциал до 100 места и 4 места за незабавно настаняване. В него има център за незабавен банкет, две зали за самостоятелна и фамилна работа и зала за групова работа с деца и родители. Центърът е част от европейски план, в който влизат още 4 нови обществени центрове.
" С реализирането на този план сътворяваме условия за даване на грижи за най-уязвимите измежду нас - деца и младежи, настанени в обществени институции, лица с увреждания и с нужда от непрекъсната здравна грижа. Новите обществени услуги ще обзет 300 деца и младежи и ще оказват помощ за тяхната реинтеграция в обществото. Освен това, посредством тях се разкриват нови 50 работни места за експерти като психолози, логопеди, медицински сестри и обществени служащи ", показа кметът Димитър Николов.

Сградата на ул. " Филип Кутев " 11 е с нов покрив, нови подови настилки и покрития по стени, нови ел. и ВиК съоръжения и видеонаблюдение. Фасадата й е изцяло топлоизолирана, с чисто нова дограма. Ремонтните действия са съобразени с достоверността на постройката и намиращите се в близост постройки. Дворното пространство е благоустроено, с завършен достъп за хора с увреждания и нова ограда.
Събитието се организира в двора на центъра, като на него участваха още зам.-кметът по опазване на здравето и обществени действия Йорданка Ананиева, шефът на дирекция " Здравеопазване и обществени действия " Мая Казанджиева, ръководителят на плана Мирослав Жеков и Антония Дякова - координатор план.

Центърът за социална поддръжка на ул. " Филип Кутев " е част от европейски план, осъществен от Община Бургас, в който влизат още 4 нови обществени услуги - Центъра за сложна поддръжка на лица с увреждания, който към този момент действа в Морската градина, новоизграден Дневен център за поддръжка на деца с увреждания и техните фамилии в двора на Помощно учебно заведение " Отец Паисий " в ж.к. " Братя Миладинови ", Преходното жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст на улица " Китка " в кв. Акации и Наблюдаваното жилище за младежи от 18 до 21 година в партера на блок 408 в ж.к. " Меден рудник ".

Строителните действия в останалите нови обществени центрове също са приключени. Те са обзаведени и оборудвани с нужната здравна и профилирана инсталация за рехабилитация и терапия, съобразена със положението и потребностите на ползвателите им. В момента тече асортимент на експертите, които ще работят в тях. През август те ще се образоват, а от септември ще стартира действието на новите обществени услуги.

(Центърът преди)
Целта на всички нови обществени центрове, които Община Бургас построи или ремонтира, е да бъдат основани условия и среда, стимулиращи самостоятелното личностно развиване и умения за независим живот на децата и младежите, изведени от обществени институции.

(Центърът преди)
Реализирането на новите обществени центрове са по план - " Създаване на условия за откриване на 5 нови обществени услуги на територията на община Бургас " по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014 -2020 година, процедура " Подкрепа на деинституционализацията на грижите за деца ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР